Zrenjanin- Tokom juna meseca u Kulturnom centru Zrenjanina publiku očekuje otvaranje dve nove izložbe, održavanje tri tribine, nastup Gradskog dečjeg hora Kulturnog centra, pozorišna komedija, promocija pesničke knjige, početak manifestacije „Banatska bajka“, Festival vina…

 

PROGRAM VIZUELNE UMETNOSTI

  1. ZAVRŠNA IZLOŽBA LIKOVNIH RADOVA UČENIKA SREDNJIH ŠKOLA

– “UMETNOST JE LEKOVITA II”

Kulturni centar Zrenjanina  od 7. do 16. juna 2021.

“Umetnost je lekovita” – 16. Završna izložba likovnih radova učenika srednjih škola predstavlja se zrenjaninskoj publici u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina od 7. do 16. juna. Na izložbi se predstavljaju likovni radovi učenika HPTŠ “Uroš Predić”, Zrenjaninske gimnazije. Srednje muzičke škole “Josif Marinković”, Srednje poljoprivredne škole, Tehničke škole, EGŠ “Nikola Tesla” i Medicinske škole. Ovom izložbom se afirmiše likovno stvaralaštvo učenika srednjih škola. Radovi su urađeni različitim likovnim tehnikama i medijima: olovkom, ugljen, tuš, akvarel, pastel, tempera, kolaž, fotografija, digitalna slika. Na izložbi učestvuje oko 50 učenika sa preko 100 radova. Pripremu i realizaciju izložbe pomogli su mentori učenika: Ana Stanar, Mira Topličević, Branko Đukić, profesori likovne kulture u srednjim školama. Koordinatorka i autorka izložbe je profesorka likovne kulture Dušanka Đorđević koja u svojoj biografiji beleži organizaciju i realizaciju niza značajnih događaja i projekata vezanih za likovnu kulturu, mlade i celokupno umetničko stvaralaštvo.

  • Organizatori izložbe su HPTŠ “Uroš Predić” i Zrenjaninska gimnazija u saradnji sa Kulturnim centrom Zrenjanina.
  • Svečano otvaranje zakazano je u ponedeljak, 7.  juna u 14 časova a moći će  uživo da se pratiti i na Fejsbuk strani Kulturnog centra Zrenjanina.

 

IZLOŽBA “NATALIJA”

DR  JELENE IGNJATOVIĆ

Kulturni centar Zrenjanina od 17. do 30. juna

U Izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina od 17. do 30. juna javnosti je dostupna  izložba “Natalija”, slikarke dr Jelene Ignjatović. Ova tematska celina posvećena je lepoti kao univerzalnom fenomenu a autorka ga sagledava u različitim životnim i umetničkim dimenzijama. Slikarka Ignjatović  lepotu  posmatra  kao stvaralački proces koji se razvija i raste…

  • Do sada je imala 24 samostalne i učestvovala na 84 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

 

 

Kraći biografski zapis

  • Jelena Ignjatović je 1995. diplomirala slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, 1998. godine na istom fakultetu je magistrirala, a u periodu od 2000-2002. specijalizirala slikarstvo na Visokoj školi lepih umetnosti u Atini. Doktorirala je  iz oblasti istorije umetnosti, na grčkom nacionalnom Univerzitetu (Nacionalni i Kapodistrijski Univerzitet), na Filozofskom fakultetu u Atini 2013. godine.

 

  • Radovi Jelene Ignjatović  su otkupljeni od strane Ministrastva kulture i prosvete Kipra i Jugoslavije za nacionalne kolekcije. Članica je udruženja likovnih umetnika Grčke (EETE) od 2001, Udruženja Likovnih umetnika Srbije i Jugoslavije (ULUS i SULUJ) od 1996. godine.

Otvaranje izložbe zakazano  je u  četvrtak, 17.  juna u 19  časova a moći će  uživo da se pratiti i na Fejsbuk strani Kulturnog centra Zrenjanina.

 

 

 

  • U toku

IZLOŽBA ART KVADRAT SRBIJA 2020-21.

Kulturni centar Zrenjanina  do 6. juna

Međunarodna putujuća izložba ArtKvadrat Srbija 2020-21. otvorena je do 6. juna u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina. Izložbu čine radovi pedesetak autora koji su učestvovali na konkursu umetničke asocijacije ArtCentar.

 

  • Karakteristika ove postavke je i ta da u, svakom gradu, mestu gostovanja,  radove ocenjuje publika a pobednik je onaj autor koji je sveukupno dobio najviše glasova za svoj rad.

 

Na dan otvaranja izložbe razgovarali smo sa Darkom Čonkićem, direktorom ArtCentra o izložbi.

Pogledajte video:

https://www.youtube.com/watch?v=PDBWowboVsE

 

 

TRIBINSKI PROGRAM

TRIBINA O RIJALITI PROGRAMIMA

  • Utorak, 8. jun

Tribina na temu “Rijaliti programi i mentalno zdravlje” biće održana u izložbenom salonu Kulturnog centra u utorak, 8. juna u 19 časova. Na tribini govori Marko Braković, psihoterapeut, pisac i autor  romana “Ljudski aparat”.  Moderator tribine je Đorđo Prstojević, urednik tribinskog programa Kulturnog centra.

 

  • Na tribini će se razgovarati o rijalitijima kao fenomenu novog doba, kako utiču na mentalno zdravlje, o razlozima njihove gledanosti ,  napraviće se osvrt i na Brakovićev distopijski roman “Ljudski aparat”…

 

 

TRIBINA

  • “Zrenjanin grad investicija?”
  • Utorak, 15. jun

“Zrenjanin grad investicija?” naziv je tribine koja će se održati u utorak, 15. juna. Na tribini govore: Saša Santovac, zamenik gradonačelnika Zrenjanina, Goran Nešić, predsednik Unije poslodavaca Zrenjanin, Budimir Jovanović, direktor i vlasnik “Keramike Jovanović”, Perica Kiridžić, vlasnik MVP group i Darinka Radić, direktorka “Mehler protective”. Moderator tribine je Đorđo Prstojević, urednik tribinskog programa Kulturnog centra Zrenjanina.

  • Tribina počinje u 19 časova u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina.

 

 

TRIBINA O MUZIČKOJ KULTURI

  • Utorak, 29. jun

“Muzička kultura u Zrenjaninu” naziv je tribine Kulturnog centra Zrenjanina koja će se održati u utorak, 29. juna u Gradskoj bašti. Na tribini govore: Roman Bugar, direktor Zrenjaninske filharmonije, Danijela Radaković Derikrava, direktorka Muzičke škole “Josif Marinković”, Senka Milisavljević, dirigentkinja Gradskog dečjeg hora Kulturnog centra Zrenjanina i Branislav Gagić, direktor WASBE (World Association for Symphonic Bands and Ensembles)  za Srbiju. Moderator tribine je Đorđo Prstojević, urednik tribinskog programa Kulturnog centra Zrenjanina.

  • Tribina se organizuje u okviru manifestacije “Nedelja kulture”.
  • Tribina počinje u 19 časova.

 

 

 

 

 

POZORIŠNI PROGRAM

REGIONALNA HIT KOMEDIJA

„KAKVA TI JE ŽENA, TAKAV TI JE ŽIVOT“

  • Subota, 12. jun
  • Karte u prodaji na biletarnici Kulturnog centra

Regionalna hit komedija „Kakva ti je žena, takav ti je život“ biće izvedena u Kulturnom centru Zrenjanina u subotu, 12. juna. U pedstavi igra Dragan Marinković Maca koji je i autor ove komedije. Predstava počinje u 20 časova. Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra svakog radnog dana od 10 do 12 i od 18 do 20 časova po ceni od 1000 dinara.

 

Izvod o predstavi:

  • Brojna publika u regionu uživa u priči o muško-ženskim odnosima i surovoj svakodnevnici s poučnom porukom o tome kako je ljubav smisao života. Na sebi svojstven način Maca je ovu simpatičnu predstavu približio publici na način da priča priču o čoveku koji se odmah nakon razvoda i nakon što ga je žena izbacila iz kuće, zaputi u kafanu, i koji odluči s publikom podeliti svoju životnu priču. Igranje je često prekidano aplauzima, a gosti su ushićeno iščekivali svaki njegovi sljedeći monolog. Ova hit komedija je ujedno i peta autorska predstava popularnog glumca i komičara.

 

 

DEČIJI PROGRAM
–          Onlajn radionice
–          Svake subote od 10h
–          FB strana Kulturnog centra

Svake subote u 10 časova na FB strani Kulturnog centra održava se onlajn
dečji program sa osnovnim ciljem sagledavanja velikog broja pitanja i
pružanja odgovora kroz niz praktičnih saveta koji su važni za razvoj
deteta i  pomažu roditeljima u njihovom odrastanju. Radionice su
kreativne i edukativne i pored vežbanja niza komunikativnih veština
pružaju i mnoga saznanja iz svih oblasti života i istorije grada.

U nastavku pogledajte predviđeni raspored radionica za jun 2021.


SUBOTA, 5. JUN

–        RADIONICA STRIPA I ILUSTACIJE SA STEVANOM SUBIĆEM

SUBOTA, 12. JUN

–          ORIGAMI NAS MAMI
–          Persu kutak za zdrav trenutak
–          Iron sportski izazov

SUBOTA, 19. JUN

–          ČUDESAN MIKROSVET U VAŠEM ĐŽEPU
–          Persu kutak za zdrav trenutak
–          Iron sportski izazov


SUBOTA, 26 . JUN

–          RADIONICA CENTRA ‚‚STVARNO VAŽNO‚‚ SA LJUBICOM KOZINOM

 


Podsetnik

–          U toku trajanja elektronskog dečjeg programa predviđeno je da
neki od učesnika, prateći onlajn program KCZR ukoliko žele, snime svoj
video zapis na osnovu datih uputstava i učestvuju u nagradnoj igri u
kojoj najuspešnije učesnike očekuju vredne nagrade. Video prilozi šalju
se na email:
nikoleta@kczr.org

 

PROMOCIJA KNJIGE

  • Ponedeljak, 7. jun
  • Mala sala KCZR

Predstavljanje knjige, zbornika pesničkih radova „Lirski zagrljaji“ Mile Stašević (Milosave Stašević Gaćinović) biće održano u ponedeljak, 7. juna u Maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina u 19 sati. Uz bogat književni i muzički program (recitatori i izvorne pevačke grupe) autoraka sa koautorima publikacije predstaviće niz pesničkih ostvarenja koje je objavila izdavačka kuća „Svet knjige“ iz Beograda.

 

FILM

“SEDAM HILJADA DUŠA”

  • Dokumentarno-igrani film
  • Utorak, 22. jun

Dokumentarno-igrani film “Sedam hiljada duša” prikazuje se u Velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina u utorak, 22. juna u 20h. U filmu se govori o stradanju srpskih i ruskih vojnika i interniranih civila u austrougarskim logorima Jindrihovice i Broumov, na teritoriji današnje Češke Republike. Ulaz na projekciju je besplatan.

 

O filmu:

  • Logori su imali oko 500 objekata, u kojima je boravilo oko 60 000 ratnih zarobljenika.
  • Izuzetno teški uslovi života i rada, nedostatak hrane, obuće i odeće, hladnoća i zarazne bolesti, rezultirali su činjenicom da se 7100 Srba nikada nije vratilo u svoju domovinu.
  • Deo filma čine sećanja vojnika koji su preživeli, a koje je 1919. godine zabeležio holandski novinar Anri Aber. U filmu govore i potomci ratnika iz Srbije.
  • U Jindrihovicama se danas nalazi mauzolej, u kome se čuvaju posmrtni ostaci žrtava tih logora – 7100 srpskih i 189 ruskih. To je, po veličini, drugo najveće srpsko groblje na svetu.

 

Igraju: Lordan Zafranović, Jelena M. Ćirić, protojerej Srđan Jablanović i drugi.

Narator: Tihomir Stanić

Muzika: Sanja Ilić, Bora Dugić

Reditelj: Sanjin Mirić

Produkcija: Rodoljub z.s. udruženje češko-srpskog prijateljstva

Trajanje: 59 minuta

 

 

  • Film “Sedam hiljada duša” prikazan je mnogim festivalima širom sveta, na kojima je dobio i brojne nagrade.

 

 

 

 

DRUGI INTERNACIONALNI BANATSKI FESTIVAL VINA ZRENJANIN 2021.

Festival na otvorenom

Lokacija: Karađorđev park

  • Četvrtak, 24. jun

Nakon uspešno realizovanog prošlogodišnjeg prvog  “Internacionalnog banatskog festivala vina” ove godine je predviđeno da on bude održan po drugi put, na otvorenom prostoru u  Karađorđevom parku   ali uz delimično drugačiji organizacioni koncept koji ove godine neće biti takmičarskog već samo promotivno izlagačkog karaktera. Proizvođačima vina i vinarijama i proizvođačima hrane i vinarske prateće opreme su ponuđeni štandovi, besplatno, a  deo štandova je namenjen za 21.  manifestaciju “Banatske vredne ruke” koja će biti realizovana istog dana u četvrtak 24. juna. Organizovaće se i  stručna predavanja na teme koje su važne za vinare, razvoj vinarstva i vinogradarstva. Otvaranje festivala, obraćanje i kulturno umetnički program odvijaće se na bini postavljenoj u Karađorđevom parka. U Kulturno umetničkom programu učestvuju Milica Dosković vokalna solistkinja iz Zrenjanina, Bojan Miloradović, glumac Velikog teatra iz Jagodine, Ženska pevačka grupa Kulturnog centra Zrenjanina  „Filigran“, Kulturno – umetnička društva „Gik – Banat Pionir“, „Đerđef“ iz Zrenjanina“ i  KUD “Lola“ (Perlez- Stajićevo). Na festivalu će nastupiti i poznati zrenjaninski „Bid bend“ – Gagić i prijatelji. Manifestaciju će u 11h svečano otvoriti organizatori i gradski zvaničnici.  Predavanja će se odvijajti  u prostorijama JU “Sportski objekti”. Program će biti celodnevni, od 10h ujutru, do 20h. 

  • Organizatori manifestacije su: Kulturni centar Zrenjanina,  Turistička organizacija grada Zrenjanina, IP Media 023, Udruženje vinara i ljubitelja vina „Taraški vinogradi“ i JP „Sportski objekti“ a pokrovitelj je Grad Zrenjanin.  

 

 

GRADSKI DEČJI HOR KULTURNOG CENTRA

  • Nastup u “Nedelji kulture”
  • Nedelja, 27. jun

U nedelju, 27. juna u Atrijumu Narodnog muzeja,  u okviru manifestacije “Nedelja kulture”, nastupa Gradski dečji hor Kulturnog centra Zrenjanina. Program počinje u 19 sati. Ulaz je slobodan.

Više o programu, saopštićemo, kada se približi datum održavanja.

 

O horu

  • Kraći izvod:
  • Hor okuplja talentovanu i muzikalnu decu osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, koja pokazuju posebnu nadarenost za muziku. Pevanjem u horu deca razvijaju svoje talente, uče muziku i upoznaju se sa svim žanrovima umetničke muzike. Na reportoaru se nalaze različite vrste muzike  od svetovne, duhovne, filmske, narodne, starogradske, moderne do jazza i rokenrolla.
  • Hor krasi izrazita karakteristična boja i moćan zvuk uz tačnu i prefinjenu intonaciju, lakoća pevanja uz posebnu nadahnutost i emociju koja se ogleda u izuzetnom odnosu i razumevanju dirigenta i malih pevača.
  • Gradski dečji hor Kulturnog centra Zrenjanina do sada je osvojao vredne nagrade, beleži veliki broj nastupa, snimanje značajnih video spotove i sastavni  je deo gradske umetničke scene.
  • Horom diriguje magistar umetnosti Senka Milisavljević. Stalna korepetitorka hora je prof. Tina Nikolovski a muzički saradnici i korepetitori su: magistar umetnosti, flautistkinja Vesna Vučurević i prof. Milan Milisavljević.

 

 

MANIFESTACIJA

“BANATSKA BAJKA”

Od 14. juna  do 22. avgusta 2021.

Manifestacija “Banatska bajka” će ove godine obeležiti svoj jubilej od pet godina. Organizatori su zrenjaninski Kulturni centar, Turistička organizacija i IP Media 023 a pokrovitelj je Grad Zrenjanin. Kao i prethodnih godina u „Gradskoj bašti“ organizovaće se večernji raznovrsni kulturno – umetnički, edukativni i zabavni programi namenjeni svim genaracijama. U periodu trajanja manifestacije, od 14. juna do 22. avgusta predviđeno je da se održi 70 programa. Programska šema je raspoređena po danima a u zavisnosti od vrste programa, programi će počinjati u 18, 19, 20 ili 21 sat. Ponedeljkom će se održavati veče pod nazivom “Muzika svih generacija”, svojevrsni program u okviru kojeg će nastupati profesor Ivica Petrov i Đorđe Damjan sa svojim gostima, utorak je dan za vinske priče, predstavljanje vinara i vinarija, što naših što gostiju sa raznih strana. Promocije će se održavati uz muzičku pratnju Dua “Hand Made”. Sreda je rezervisana za multimedijalne umetničke književne večeri, nastupe KUD-ova, udruženja, horova i predstave. Četvrtkom se odvijaju programi za decu i to od 18h, radionice, karaoke, modne revije, igraonice, predstave, “Persu kuvanje” i projekcije filmova. Petkom nastupa Milica Dosković, vokalna solistkinja sa svojim saradnicima muzičarima i horovima ženskim, dečijim i mešovitim. Subotom nastupa “Bid Bend” sa Branislavom Gagićem, Anom Šajrer i izuzetna muzička ekipa sa gostima a nedelja je rezervisana za promovisanje zdravih stilova života, sporta, ekologije, rekreacije, ishrane i na kraju večeri projekcije filmova. U slučaju lošeg vremena program se otkazuje ili premešta, pravo izmene zadržavaju ogranizatori. Sve informacije možete pronaći na Fejsbuk stranici “ Banatska bajka – leto u gradskoj bašti“ kao i izveštaje, fotografije i video zapise iz prethodnih godina.

 

Predviđeno je i da se u skladu sa mogućnostima i trenutnom situacijom organizuje i pet „Karavana banatske bajke“ u naseljenim mestima.

 

PROGRAM “BANATSKE BAJKE”

JUN 2021.

PRVA NEDELJA

Od 14. do 20. juna

 

Ponedeljak, 14. jun

18h – Mala matura OŠ „2. oktobar“,

– 20h – Prof. Ivica Petrov i Đorđe Damjan “Muzika svih generacija”

Utorak, 15. jun

  • 20h – “Vinske priče” – Udruženje “Taraški vinogradi” i Duo “Hand Made”

Sreda, 16. jun

  • 20h – Muzičko-poetsko – umetničko veče Ervin Gazdag sa gostima

Četvrtak 17. jun

  • 9h – Zavrsni koncert plesnog kluba „Free Dance“ ,
  • 21h – Projekcija filma

Petak, 18. jun

  • 20h – Muzički program – nastupa Milica Dosković, vokalna solistkinja sa gostima

Subota, 19. jun

  • 20h – Muzički program – nastupa “Bid bend” Gagić i prijatelji i Gradski dečji hor Kulturnog centra Zrenjanina –

Nedelja 20. jun

  • 20h – Holistički centar “Laterna” – Beograd
  • 30h – Projekcija filma

 

DRUGA NEDELJA

Od 21. do  27. juna

 

Ponedeljak, 21. jun

  • 20h Prof. Ivica Petrov i Đorđe Damjan “Muzika svih generacija”

Utorak 22. jun

  • 20h Vinoteka – Mića Popović i i Duo “Hand Made”

Sreda 23. jun

  • 20h – Veče posvećeno Stanku Šajtincu i KUD “Pionir”

Četvrtak 24. jun

  • 18h – Blok radionica: radionica udruženja “Cekom”, logopedska radionica, “Persu kuvanje” i dečja pozorišna predstava Velikog teatra iz Jagodine –
  • 21h – projekcija filma

Petak 25.jun

  • 20h – Muzički program – nastupa Milica Dosković, vokalna solistkinja sa gostima

Subota, 26. jun

  • 20h – Muzički program – nastupa “Bid bend” Gagić i prijatelji

Nedelja, 27. jun

  • 20h – Slobodan Vlajić, književnik i psiholog, Beograd,
  • 30h – projekcija filma

 

 

 

 

 

 

TREĆA NEDELJA

  • Prvi deo

Od 28. do 30. juna

 

Ponedeljak, 28. jun

  • 20h Prof. Ivica Petrov i Đorđe Damjan – program: “Muzika svih generacija”

Utorak, 29. jun

  • Udruženje vinara “Sveti Martin” Mužlja

Sreda, 30. jun

  • 20h – Ženska pevačka grupa Kulturnog centra Zrenjanina- “Filigran”

 

 

Organizator zadržava pravo izmene programa.

 

  • Programi se organizuju poštujući sve propisane i predviđene mere zaštite zbog prisustva virusa Covid-19.

 

  • Obavezno je nošenje maski u svim zatvorenim i otvorenim prostorima prilikom organizacije programa, ograničen broj prisutne publike, propisana dezinfekcija i držanje fizičke distance. Unapred Vam se zahvaljujemo na poštovanju navedenih mera prilikom dolaska u Kulturni centar Zrenjanina.