Zrenjanin- O aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u Opštoj bolnici Đorđe Joanović u Zrenjaninu danas je na konferenciji za medije govorio V.d. derektora ove ustanove dr Igor Kitaresku.

Opšta bolnica Đorđe Joanović  radi u punom kapacitetu i u zelenoj i u crvenoj zoni.

„Zrenjaninska bolnica radi u punom kapacitetu i u zelenoj i u crvenoj zoni. Nismo smanjivali ni broj specijalističkih pregleda, a naročito one urgentne preglede, prioritetne upite i hirurgiju. Svi doktori koji su na raspolaganju rade u punom kapacitetu, a istovremeo radimo i  crvenu zonu,  i tu smo praktično po broju hospitalizovanih drugi u Vojvodini. Sa bolnicom u Novom sadu „Mišelik“ smo u  kontaktu  i svakodnevno troje do petoro pacijenata dnevno prevezemo tamo na dalje lečenje. Transport pacijenata  je organizovan od strane naše bolnice u pratnji naših lekara“, rekao je dr Igor Kitaresku.

Trenutno je u zrenjaninskoj bolnici smešteno 62 kovid  pacijenta od kojih je između 10 do 15 intubirano. Među teško obolelim trenutno su nevakcinisani u većini,  gojazni i uglavnom pacijenti preko 65. godina starosti po podacima naše ustanove.

„Funkcionišemo u punom kapacitetu, ali smo praktično na granici izdržljivosti, jer je broj  kovid pozitivnih bolesnika koji dolazi ka nama izuzetno  visok. Dnevno u Zrenjaninu imamo izmeđi 125 i 150 pregleda, od kojih 80 do 100 bude prvih pregleda, a ostalo su kontrolni pregledi. Apelujem da se građani prvo jave lekarima u Respiratornom centru, koji će preusmeriti teža stanja u bolnicu ili lečiti ukoliko su blaži simptomi. Naša bolnica ima sve potrebne lekove i medicinsku opremu za zbrinjavanje srednjih i teških bolesnika“, rekao je V.d. direktora dr Igor Kitaresku.

ZNAČAJNO POVEĆAN BROJ DECE OBOLELE OD KOVIDA

„Na žalost sve više dece je kovid pozitivno. Koliko  znam  nekoliko dece je završilo u Kliničkom centru Vojvodine što u prethodnim talasima nije bio slučaj“, naglasio je Kitaresku.

 

Na poziv zrenjaninske Opšte bolnice „Đorđe Joanović“ Crveni krst Zrenjanin je nedavno postavio šator pored zgrade u kojoj je smešteno Odeljenje pedijatrije.

U toku poslednjih dana značajno je povećan broj dece koja se u pratnji roditelja javljaju na preglede, a kako predstoji period hladnijeg vremena sa padavinama, šator – montažna čekaonica služiće kao zaštita od vremenskih neprilika.