Nakon višedecenijskog zapostavljanja i neodržavanja kanalske mreže, poslednjih nekoliko godina Grad Zrenjanin izdvaja značajna sredstva za ovu oblast, važnu i za razvoj poljoprivrede i za odbranu od poplava. Ove godine, zajedničkim sredstvima, u partnerstvu sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Javnim preduzećem “Vode Vojvodine”, izdvojeno je više od 34 miliona dinara, od toga je iznos kojim je participirao Grad Zrenjanin 20 miliona. Planirano je da se uradi 67 kilometara kanalske mreže u 12 katastarskih opština na teritoriji grada”, izjavio je danas gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, nakon obilaska radova na uređenju sistema za odvodnjavanje „Međurečje“ u okolini Jankovog Mosta.

 

On je još rekao da se radovi odvijaju planiranim tempom i da će biti završeni po ugovorenom roku, do 30. novembra. Dodao je i da se razmišlja o budžetskim sredstvima za tu namenu i u narednoj godini, u skladu s planovima i analizama lokacija od strane Grada Zrenjanina, Pokrajinskog sekretarijata i JP “Vode Vojvodine”, kao i VPD “Srednji Banat”.

 

Na osnovu potpisanog ugovora o uređenju kanalske mreže u funkciji odvodnjavanja poljoprivrednog zemljišta, radovi se trenutno izvode, ili će se izvesti, u katastarskim opštinama Knićanin, Mužlja, Čenta, Ečka, Banatski Despotovac, Taraš, Melenci, Jankov Most, Perlez, Klek, Belo Blato i Lazarevo, a izvođač je Vodoprivredno privredno društvo “Srednji Banat“. Vršilac dužnosti direktora tog preduzeća, Miloš Radosavljević, kaže da su na terenu u okolini Jankov Mosta angažovani bageri i traktori na uklanjanju vegetacije i izmuljavanju kanalske mreže, u funkciji odvodnjavanja i poboljšanja karakteristika kanalske mreže.

“Ovaj kanalski sistem, “Međurečje”, specifičan je po tome što se nalazi između dva Begeja, plovnog i starog, a služi za prikupljanje suvišnih voda s poljoprivrednog zemljišta. Uz radove koje ćemo izvršiti, biće spreman za sezonu odvodnjavanja koja predstoji, a to je neki period zima – proleće. Paralelno sa ovim radovima, izvodimo radove i na sistemima u drugim katastarskim opštinama, a predstoje nam još radovi na teritoriji Melenaca, Belog Blata, Mužlje i Lazareva. Poslednjih godina, pored nekih naših redovnih aktivnosti na održavanju vodnih objekata u Srednjem Banatu, prisutni su i značajnoj meri i radovi na “pojačanom održavanju”, koje finansiraju lokalna samouprava i AP Vojvodina, preko svog Sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i zahvaljujući svemu tome, možemo reći da je kanalska mreža zaista u mnogo boljem stanju nego što je bila pre deset i više godina”, rekao je Radosavljević.

 

 

Grad Zrenjanin i VPD “Srednji Banat“ ostvaruju odličnu saradnju. U nadležnosti tog preduzeća je 3.124 kilometara kanalske mreže, 35 crpnih stanica, 309 kilometara odbrambenih nasipa, ali i 2.200 propusta i mostova, što govori o kompleksnosti ove materije i stepenu njihove odgovornosti, uključujući i aktuelne radove koji se odvijaju u skladu s planiranom dinamikom i rokovima.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Grada Zrenjanina, koji je dodelio sredstva za realizaciju projekta „Klikom do zrenjaninskih vesti.“