Foto: www.srbija.gov.rs

Prmijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je na Plenarnoj sednici Nacionalnog konventa o EU da Vlada Republike Srbije razgovara sa investitorom o kupovini fabrike vode u Zrenjaninu i da smatra da su blizu dogovora koji bi rešio problem pijaće vode u Zrenjaninu.

 

Ona je, odgovarajući na pitanja novinara, prenela da Vlada razgovara sa jednim investitorom o kupovini fabrike vode u Zrenjaninu i da smatra da su blizu dogovora koji bi rešio problem pijaće vode u našem gradu. Paralelno sa tim, Vlada hoće da uloži u ceo vodovodni sistem u Zrenjaninu, jer su cevi veoma stare, ukazala je Brnabić i objasnila da bismo bez toga mogli da imamo problem, jer iako imamo kvalitetnu vodu pri izlazu fabrike, dok dođe do građana neće biti istog kvaliteta, ukoliko ne zamenimo cevi.

 

Premijerka je ocenila da je problem sa pijaćom vodom u Zrenjaninu izuzetno teško rešiti, navodeći da gradska uprava nije pitala Vladu kako da reši problem vode, te su ušli u javno-privatno partnerstvo, iako nisu mogli u tom trenutku.

Prema njenim rečima, tada nije postojao dovoljno jasan pravni okvir da vam pročišćavanje vode radi privatni partner, pa smo, kako bismo to omogućili, ušli u hitne izmene zakona i izabrali privatnog partnera.

Brnabić je istakla da taj partner nije pokazao da je sposoban da Zrenjanincima isporuči kvalitetnu pijaću vodu, nakon čega je ta firma bankrotirala, a fabriku za vodu je praktično preuzela komercijalna banka koja je finansirala tu firmu.

Država je, kako je istakla, mogla da kupi fabriku vode, ali to nije bilo rešenje problema jer se ne zna koliko novca treba da se uloži da bi proradila.

Druga mogućnost je bila da nađemo privatnog partnera koji je spreman da sa bankom nastavi taj projekat i da Zrenjaninci dobiju vodu i to je ono što radimo poslednjih nekoliko meseci. Mislim da smo na pragu dogovora sa jednim investitorom koji ima svetske reference u toj oblasti, ponovila je premijerka.