Zrenjanin- Koncert „Mikrokosmos Vojvodine“ biće održan u nedelju, 14. novembra sa početkom u 20 časova u Velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina. Ulaz je slobodan.

Umetnice iz Novog Sada, dr i dr. um. Agota Vitkai-Kučera, sopran i pijanistkinja mr Jelena Simonović-Kovačević, napravile su projekat da „ožive“ i prikažu umetničko stvaralaštvo kompozitora koji su delovali u Novom Sadu i Vojvodini, ali i kompozitora koji su najreprezentativniji predstavnici pojedinih nacionalnih manjina. One su tim povodom, pripremile koncerte solo pesama koji će biti izvedeni višejezično, tj. na maternjim jezicima kompozitora koji su ih pisali.

 

Više o programu muzičarke su navele sledeće:

„Pripremljen je izbor solo pesama kompozitora Isidora Bajića i Josifa Marinkovića, srpske nacionalnosti, Đule Vitkai i Erne Kiralja, mađarske nacionalnosti, Ivana Kovača rusinske nacionalnosti, Rudolfa Bručija, slovenačke nacionalnosti, Pala Abrahama, nemačke nacionalnosti, Dore Pejačević i Krešimira Baranovića, hrvatske nacionalnosti, Mikulaša Šnajder-Trnavskog, slovačke nacionalnosti, Žorža Eneskua, rumunske nacionalnosti i Josifa Šlezingera, jevreja, kompozitora iz Sombora. Kroz kratak narativ o kompozitorima i stilskim odrednicama njihovog stvaralaštva, umetnice bi uvele slušaoce u nesvakidašnji muzički program sastavljen od dela koja je gotovo nemoguće čuti danas na koncertnim podijumima u Srbiji i regionu.

 

Koncert je od izuzetnog kulturnog značaja jer nije poznato da postoji ovakav integralno zabeležen materijal, a solo pesme predstavljaju simbol bogatstva jedne plodne sredine kakva je Vojvodina i u žanru klasične muzike. Programsku knjižicu je pripremio muzikolog dr Milan Milojković, docent Univerziteta u Novom Sadu, Akademija umetnosti.“

 

Projekat Mikrokosmos Vojvodine (Muzička baština multinacionalne Vojvodine) su podržali Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost i SOKOJ.