Zrenjanin- Postavka pod nazivom ”Pobednici – zrenjaninski paraolimpijci” biće otvorena u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u ponedeljak, 20. decembra 2021. godine u 12 časova. Grad Zrenjanin i Narodni muzej Zrenjanin ovu izložbu organizuju u čast sugrađana koji su na nacionalnom i internacionalnom nivou zabeležili vrhunske rezultate u nekoliko sportskih disciplina predstavljajući svoje klubove i grad. Njihove biografije, kao i priloženi predmeti svedoče o važnosti učešća osoba sa invaliditetom u sportskom životu.

 

Od kraja 19. veka do danas, Zrenjanin dosledno neguje reputaciju grada sporta, u kome su zastupljene mnoge sportske discipline, kolektivni i pojedinačni sportovi i čiji su predstavnici osvajali prestižne nagrade i medalje na lokalnim, evropskim, svetskim takmičenjima, pa i olimpijskim igrama. Ova duga i bogata tradicija i kvalitet potvrdili su i titulu koju je naš grad poneo u 2021. godini, a to je – Evropski grad sporta. Okolnost da je sport deo svakodnevice Zrenjanina uticala je i na to da pod okriljem Narodnog muzeja Zrenjanin postoji Soba istorije sporta, koja se nalazi u okviru stalne postavke Muzeja. Ova ustanova je jedna od retkih koja aktivno neguje i baštini pomenutu granu istorije, uz kontinuiran priliv medalja i pehara od sugrađana koji osvajaju vrhunske rezultate na takmičenjima širom sveta. Kao ustanova koja čuva i prezentuje zavičajno nasleđe, Muzej u okviru svoje programske delatnosti, pored stalne postavke, redovno priređuje i izložbe na temu velikih sportskih uspeha.

Paraplegičarski sport u Zrenjaninu je svoj najneposredniji izraz pronašao u delovanju i uspesima dva kluba koja su ostvarila zavidne rezultate u proteklom periodu: u pitanju su Stonoteniski klub invalida “Zrenjanin K2” i Streljački klub osoba sa invaliditetom “Olimp”.

Izložba “Pobednici – zrenjaninski paraolimpijci” predstavlja sportiste sa invaliditetom učesnike paraolimpijada koji su članovi (nekadašnji, odnosno aktuelni) ovdašnjih sportskih klubova. Predstavljeni su Goran Perlić, stonoteniser, Snežana Nikolič, Laslo Šuranji, Živko Papaz i Simo Kecman, strleci, Katarina Draganov Čordaš, plivačica i Jasmin Bambur, skijaš.

Zrenjaninci na paraolimpijadama nastupaju u stonom tenisu, streljaštvu, plivanju i skijanju, a među srpskim paraolimpijcima ima takmičara i u atletici. Jugoslovenski paraolimpijski tim nastupio je prvi put na Igrama 1972. godine. Predstavnici naše zemlje učestvovali su na svim Paraolimpijskim igrama do sada (izuzev u Torontu, Kanada 1976) i uvek se vraćali ovenčani medaljama.

 

Izložbu su priredile Aleksandra Đukić, Duška Kolarov i Ivana Arađan iz Narodnog muzeja Zrenjanin.