Zrenjanin- U Kulturnom centru Zrenjanina od 24. februara do 8. marta predstaviće se ilustracije Senke Vlahović u okviru celine „Antologija budućih snova“. Izložbu čine 22 ilustracije iz istoimene knjige koje je autorka napisala, ilustrovala i dizajnirala.

Senkino stvaralaštvo spaja više tehnika približavajući se svakom pojedincu sa ambicijom stvaranja kompleksnog umetničkog doživljaja u okviru teme koja se nalazi u krugu umetnikovog interesovanja. Ilustracije, kojima u ovom slučaju posvećujemo više pažnje, nastale su kombinovanom tehnikom crnog tuša i crvene akrilne boje u slobodnim jednostavnim potezima i čistim stilizovanim linijama sa lazurnim prelivima crnog tuša i guste crvene paste i uz minimalnu digitalnu obradu. Na ilustracijama su rukom ispisani, kao stihovi, delovi teksta iz knjige koja će se takođe kao eksponat naći u izložbenom salonu Kulturnog centra.

 

Izložba će biti otvarena u četvrtak, 24. februara u 19 časova, a otvaranje će se prenositi i uživo na Fejsbuk strani Kulturnog centra Zrenjanina.

 

Senka Vlahović (1985, Novi Sad) je vizuelna umetnica, ilustratorka i dizajnerka knjiga, i autorka stručnih knjiga i tekstova o ilustraciji. Na Grafičkom odseku Visoke tehničke škole u Novom Sadu diplomirala je primenjenu fotografiju, gde je i specijalizirala ilustraciju knjige. Master rad na temu «Video-ilustracija knjige» odbranila je na Akademiji umetnosti u Beogradu. Autorka je sedam knjiga: četiri stručne knjige u oblasti ilustracije (na srpskom i engleskom) i tri umetničke knjige u kojima je objedinila autorski tekst, ilustraciju i dizajn. Dobitnica je ULUPUDS-ove nagrade za najbolju knjigu u oblasti teorije vizuelne komunikacije na sajmu knjiga u Beogradu i Godišnje nagrade ULUPUDS-a za stvaralaštvo u 2017. godini. Autorka je izložbe i projekta «Savremeni srpski ilustratori knjiga za decu» (Bibiana, Bratislava 2019, SKC, Beograd 2020). Osnovala je i dugi niz godina organizovala međunarodni Festival ilustracije knjige – BookILL Fest. Bila je članica međunarodnog žirija Bijenala ilustracije u Bratislavi i više puta učesnik međunarodnog simpozijuma ovog bijenala. Grafički je oblikovala preko 500 knjiga, uglavnom u okviru izdvačke delatnosti Banatskog kulturnog centra, gde radi kao umetnička direktorka. Imala je oko 30 samostalnih izložbi slika, fotografija i ilustracija. Učestvovala je i na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Članica je ULUPUDS-a i Matice srpske.

 

Osvrt na rad Senke Vlahović možete pročitati u tekstu istoričarke umetnosti Olivere Skoko na www.kczr.org