Zrenjanin- Agencija za bezbednost saobraćaja, Savet za bezbednost saobraćaja Grada Zrenjanina i pripadnici Područne policijske uprave Zrenjanin, u cilju unapređenja bezbednosne kulture mladih u saobraćaju, održali su danas, u Kulturnom centru Zrenjanina, tribinu na temu “Bezbednost mladih u saobraćaju”.

Učešće na tribini uzeli su, pored drugih subjekata bezbednosti saobraćaja, predstavnici sudskih organa, predstavnici škola, učenici, kao i predstavnici Grada Zrenjanina, u čije su ime prisustvovali član Gradskog veća Dragan Gudžev i članica Saveta za bezbednost saobraćaja Grada Zrenjanina Sanja Zubanov. Savet je za ovu priliku obezbedio 50 sigurnosnih reflektujućih prsluka, koji su podeljeni učesnicima tribine.

Načelnik odeljenja saobraćajne policije u Zrenjaninu, potpukovnik policije Marko Škorić, rekao je da je cilj tribine podizanje svesti kod mladih koliko je važno da se pridržavaju svih saobraćajnih propisa, kako ne bi došlo do najtežih posledica, odnosno da se sačuvaju životi svih učesnika u saobraćaju. Istakao je da će i u ovoj godini pripadnici saobraćajne policije preduzimati preventivne aktivnosti koje će posebno biti usmerene ka povećanju bezbednosti u saobraćaju mladih i dece.

Predstavnik Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije Miloš Milekić rekao je da je tribina namenjena prevashodno mladim vozačima, onima koji su u procesu dobijanja vozačke dozvole ili su u prethodnom periodu dobili probnu vozačku dozvolu.
“Smatramo da su ovakve akcije veoma bitne, s obzirom da su 2022. godine, od 533 lica koja su izgubila život u saobraćajnim nezgodama, čak 127 bile mlade osobe. Bilo je i 5883 povređenih lica i kada je ova tema u pitanju, smatramo da su mladi vozači veoma bitni, s obzirom da je jedna petina stradalih u nezgodama pripadala upravo toj kategoriji. Više od 80 odsto njih je muškog pola, dok se petina nezgoda sa smrtnim ishodom dogodi petkom ili subotom, u periodu od 22 časa do ponoći, dakle kada mladi izlaze i provode se”, kazao je Milekić i dodao da se na ovakvim tribinama posebno ukazuje na četiri glavna uticajna faktora, koja najčešće dovode do saobraćajnih nesreća.

“To su prekoračenje brzine, upotreba alkohola, mobilnih telefona, kao i nekorišćenje sigurnosnog pojasa. Takođe, jedan od faktora koji se znatno nameće kod ove kategorije ljudi je i neiskustvo u saobraćaju. Agencija za bezbednost saobraćaja nastavlja da sprovodi različite preventivne aktivnosti koje su usmerene ne samo ka mladima, već i ka drugim učesnicima u saobraćaju, kao što su stara lica, deca, vozači traktora, organizujemo tribine namenjene roditeljima o pravilnoj upotrebi dečjih auto-sedišta i druge aktivnosti, kako bi svi zajedno stigli do zacrtanog cilja – što manje stradalih u saobraćajnim nezgodama”, rekao je još Milekić, pomenuvši Strategiju Vlade Srbije za period do 2030. godine, koja ima za cilj da nijedno dete ne izgubi život u saobraćaju, a da se broj stradalih smanji bar za polovinu.

Mladima se danas obratio i naš sugrađanin Milan Srdić, koji je u saobraćajnom udesu pre šesnaest godina, kao učenik trećeg razreda srednje škole ostao invalid, da bi potom odlučio da bezbednost u saobraćaju bude njegov poziv i danas je zaposlen upravo u Agenciji, na poslovima inženjera za projekte i programe unapređenja bezbednosti saobraćaja.
„Dobio sam priliku da se priključim njihovom timu i da zajedničkim snagama utičemo na mlade da se ponašaju bezbedno u saobraćaju. Na ovakvim tribinama ističemo neku svoju ličnu priču, kako smo se ponašali u saobraćaju, šta smo radili, šta je dovelo do trajnog invaliditeta, kakav smo život vodili pre saobraćajne nezgode, šta smo sve prošli, gde se nalazimo danas i kako smo uspeli da se izborimo sa teškoćama na koje smo nailazili. Ova lična priča ima velik uticaj na mlade i posle predavanja sam često u prilici da odgovaram na njihova pitanja, razgovaramo o stvarima koje nisu pitali tokom izlaganja i stekao sam utisak da ipak menjamo njihovu svest, da počnu drugačije da razmišljaju kada se nađu u nekoj potencijalno rizičnoj situaciji u saobraćaju i da u takvim trenucima donesu pametnu odluku“, istakao je Srdić.

Izvor:Grad Zrenjanin