Zrenjanin- U Salonu Narodnog muzeja u četvrtak, 31. marta,  otvorena  je izložba dečijih radova  koji su učestvovali na godišnjem Svetosavskom likovnom i literarnom konkursu koji Svetosavlje organizuje svake godine povodom Savindana.

Na ovogodišnjem literarnom i likovnom konkursu pod nazivom „U poseti Svetom Savi“ pristiglo je skoro 400 radova i nagrađeni su najbolji novčanim iznosima  15, 10 i 5 hiljada dinara.

 

Na svečanom otvaranju izložbe govorili su Dragan Vidaković, predsednik dobrotvorne organizacije „Svetosavlje“, Siniša Onjin, direktor Narodnog muzeja Zrenjanina i Dejan Bojanić, sveštenik Hrama Mihailo Arhangel u Zrenjaninu.

Siniša Onjin direktor Narodnog muzeja Zrenjanin pozdravio je sve učesnike i poželeo im dobrodošlicu.

„Upoznat sam sa radom organizacije Svetosavlje, njenim humanitarnim radom i aktivnostima koje u svom fokusu imaju učenike sa teritorije grada Zrenjanina i opštine Žitište i zato mi je i izuzetna čast i zadovoljstvo što se dodela nagrada povodom Svetosavskog literarnog i likovnog konkursa dešava u našem muzeju, i što će u narednom periodu naši sugrađani, imati mogućnost da pogledaju izložbu dečjih radova pod nazivom „U poseti Svetom Savi“, nastalu na osnovu pomenutog konkursa. Kada mi je koleginica Vladislava predložila da se ova dodela nagrada održi u muzeju, bio sam oduševljen i želeo sam da se što pre dogovorimo kako ćemo da organizujemo izložbu i dodelu nagrada. Želeo bih da zamolim drage kolege iz Svetosavlja da ovo postane tradicionalna muzejska izložba i manifestacija i da se svake godine vidimo na ovom mestu. Ovo je odlična prilika da animiramo naše najmlađe sugrađane i da im pokažemo slike iz života Svetog Save, ali i da ih podstaknemo da i sami kreiraju svoje impresije o njemu. Očekujem da će svetosavlje prihvatiti predlog, i da je ovo početak još jedne uspešne saradnje sa muzejom“, istako je direktor Narodnog muzeja Siniša Onjin.

„Nagrade se tradicionalno uručuju na Svetosavskom balu koji je ove godine izostao zbog pandemije korona virusa, te je Upravni odbor Svetosavlja  doneo odluku da se upriliči izložba radova u Narodnom muzeju. Svetosavlje okuplja ljude koji su se ostvarili u životu i podstiče ih na solidarnost, čovekoljublje i rodoljublje. Dakle, sve ono što predstavlja najbolje u našem narodu, a oličeno je u liku Svetog Save kao najpoštovanije i najznačajnije ličnosti u našoj istoriji. Svetosavski likovni i literarni konkurs se dodeljuje petnaestu godinu za redom, a želja Svetosavlja je da na ovaj način podstakne mlade školskog uzrasta da neguju sećanje i poštovanje prema najznačajnijoj ličnosti u istoriji našeg naroda“, rekao je Dragan Vidaković, predsednik dobrotvorne organizacije Svetosavlje.

Dejan Bojanić, sveštenik Hrama Mihailo Arhangel u Zrenjaninu govorio je o životu i delu Svetog Save i zahvalio se deci na učešću na konkursu koji čuva tradiciju.

 

Stručna komisija je izvršila ocenjivanje i odabrala najbolje radove sa Svetosavskog likovnog i literarnog konkursa.

POGLEDAJTE SPISAK NAGRAĐENIH:

Svetosavskog konkursa

Na literarnom konkursu „U poseti Svetom Savi“ učestvovali su učenici V i VI razreda iz osnovnih škola iz opština Zrenjanin i Žitište. Pristiglo je ukupno 27 radova.

I nagrada: Filip Vasić, učenik VI3 razreda osnovne škole Žarko Zrenjanin iz Zrenjanina.
II nagrada: Milan Dokman, učenik V2 razreda osnovne škole Jovan Jovanović Zmaj iz Zrenjanina.
III nagrada: Sofija Brkić, učenica V2 razreda osnovne škole Svetozar Marković Toza iz Elemira.

Na likovni konkurs „U poseti Svetom Savi“ pristiglo je ukupno 350 dečjih radova, uzrasta od I do IV razreda. Stručna komisija je dodelila tri glavne nagrade, a 16 radova je pohvalila.

I nagrada: Mila Kapor, IV razred, OŠ „Jovan Dučić“, Klek
II nagrada: Lea Grujić, III-1, OŠ „Đura Jakšić“, Zrenjanin
III nagrada: Milica Stanković, II-3, OŠ „Dr Boško Vrebalov“, Melenci

 

Pohvaljeni radovi:

1. Luka Birimac, IV 1, OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“, Zrenjanin
2. Kuručev Igor, razred (?), OŠ „Jovan Cvijić“, Zrenjanin
3. Grošin Karolina III 2, OŠ „Dr Boško Vrebalov“, Melenci
4. Milica Grebenar, III 2, OŠ „Đura Jakšić“, Zrenjanin
5. Martin Domovski, I 2, OŠ „Dositej Obradović“, Zrenjanin
6. Tara Milovac, III 3, OŠ „Đura Jakšić“, Zrenjanin
7. Jovan Roksić, I 2, OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“, Zrenjanin
8. Sara Šljapić, IV 1, OŠ „Dr Boško Vrebalov“, Melenci
9. Dušan Ponorac, III, OŠ „Branko Ćopić“, Lukićevo
10. Petra Vorkapić, III 3, OŠ „Žarko Zrenjanin“, Zrenjanin
11. Učenici III 1, OŠ „Đura Jakšić“, Zrenjanin (grupni rad)
12. Zara Zamurović, III 1, OŠ „Đura Jakšić“, Zrenjanin
13. Vera Popov, IV 1, OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“, Zrenjanin
14. Mihailo Pejović, III 1, OŠ „Đura Jakšić“, Zrenjanin
15. Aleksandar Kuručev, IV3, OŠ „Dr Boško Vrebalov“, Melenci
16. Grupni rad učenika škole OSŠ „9.maj“, Zrenjanin