Zrenjanin- Tradicionalna manifestacija „XIV Sijelo Hercegovaca“ održana je sinoć u hotelu „Vojvodina“. Gosti na svečanoj akademiji „Sve, od Huma i Travunije, do Banata i Panonije“ koja se održava u organizaciji Udruženja Hercegovaca njihovih potomaka i prijatelja Zrenjanina  bili su Mlađen Cicović, šef Predstavništva Republike Srpske u Beogradu i Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.

Hercegovci iz našeg grada zajedno sa gostima podsetili su se  običaja od davnina kroz pesmu, gusle i poeziju.

Domaćin večeri Čedomir Janjić, predsednik Skupštine grada Zrenjanina poželeo je svima dobrodošlicu.

„Izuzetno mi je zadovoljstvo da vam se obratim u ime Grada Zrenjanina, i u svoje lično ime i dragim prijateljima iz Republike Srpske poželim prijatan boravak u našem gradu, u Banatu, u “Strmoj ravnici”, kako su je nazvali organizatori izložbe u našem muzeju, a povodom sto godina od kolonizacije Vojvodine, 1921. godine. Dobro došli na večerašnje saborovanje, na okupljanje i druženje, na skup kakav Zrenjanin uvek sa zadovoljstvom i radošću organizuje i prihvata. Ušli smo dakle i u drugi vek od kako su naši preci iz dobrovoljačkih porodica, sa prostora Bosne i Herecegovine, Krajine i Like, naselili ove prostore i stekli novi zavičaj. Možemo slobodno i ovaj naš susret, kao i prethodne, nazvati “susret i zagrljaj dva zavičaja”, koja većina nas ovde prisutnih ima i nosi u srcu“, rekao je Čedomir Janić.

„Ovakvim manifestacijama čuvaja se tradicija, kultura i običaji kraja iz kog ste došli ovde u našu Srbiju, kako i na koji način treba zavičaj da se predstavlja i kako da dajete pun doprinos svemu onome što je razvoj i boljitak ovde u našoj Srbiji. Ukoliko svi zajedno jedinstveni i sabrani uspemo sačuvati naš nacionalni indetitet, našu kulturu, tradiciju, običaje i našu veru pravoslavnu, onda čemo imati budućnost, jer kada sačuvamo naše ime i ekonomski ćemo se razvijati i zajedno ćemo na pravi način graditi i našu Srbiju i našu Republiku Srpsku“, rekao je šef Predstavništva Republike Srpske u Beogradu, Mlađen Cicović.

 

Predsednik udruženja Milan Bjelogrlić, sa saradnicima, i ove godine pripremio je prigodan akademski program, a nakon toga, uz večeru i pesmu, druženje se nastavilo u hotelu „Vojvodina“.