Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara – 12. maj i Međunarodni dan babica – 5. maj obeleženi su u Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“ Zrenjanin svečanim skupom i uručenjem priznanja odeljenjima.


Glavna sestra Bolnice – Andrijana Santovac i glavna sestra Službe ginekologije i akušerstva – Kristina Pjevac su pozdravile skup, čestitale praznik svim medicinskim sestrama, tehničarima i babicama prisetivši se teškog perioda za nama, zalaganja svih zaposlenih u prevazilaženju svih nedaća, problema i specifičnosti za vreme pandemije.


Direktor Opšte bolnice Zrenjanin, dr Igor Kitaresku je ukazao na značaj ove profesije i požrtvovanost i posvećenost svih koji se njome bave.

Međunarodni dan medicinskih sestara se obeležava 12. maja svake godine u znak sećanja na datum rođenja Florens Najtingel, začetnice modernog sestrinstva. Florens Najtingel je rođena u Firenci (Italija) 12. maja 1820. godine. Ona se celog života borila za unapređenje svoje profesije i prava žena. Nakon školovanja prijavila se za odlazak u Tursku, gde je sa grupom od 38 medicinskih sestara brinula o ranjenicima i to je bila prva grupa žena, koje su kao medicinski radnici otišli na front. Reforme i mere u sanitetskoj službi i nezi ranjenika i bolesnika, koje je ona uspostavila pre više od jednog veka i danas se koriste.

Priznanja za rad i zalaganje dobila su sledeća odeljenja i odseci: Infektivno odeljenje, Infektologija 2, Odsek za prevenciju i suzbijanje bolničkih infekcija, Odsek hemodijalize, Odeljenje kliničke patologije, Odeljenje za zbrinjavanje i prijem urgentnih stanja, Odeljenje radiologije, Odeljenje biohemijske laboratorije i Služba ginekologije i akušerstva.

Glavna sestra, Andrijana Santovac ističe da ove godine nije nagrađen ni jedan pojedinac, već samo odeljenja. Zaposleni cele ustanove su učestvovali u radu Infektologije 2 i Infektivnog odeljenja, tako da su ta priznanja ujedno i njihova.