U okviru muzičkog programa Kulturnog centra Zrenjanina u nedelju, 12. juna biće održan koncert ansambla „Ariabica“.

Na programu su barokni biseri Monteverdija, Kačinija, Persela, između ostalih, ali i jedne od retkih poznatih kompozitorki 17. veka, Barbare Stroci. Ovaj repertoar ansambl interpretira u posebno pisanim aranžmanima sa dinamičnim, razigranim, savremenim izrazom, ne gubeći vezu sa originalom. Publika će imati priliku da čuje intrumentaciju koja omogućava spajanje tipične arapske monofonije, zapadnoevropske polifonije i klasične džez harmonije.

– Koncert se organizuje pod pokroviteljstvom Gete instituta (Goethe Institut) iz Beograda u saradnji sa Kulturnim centrom Zrenjanina. Početak koncerta zakazan je u 20 časova u Velikoj sali zrenjaninskog Kulturnog centra.

– Ulaz je slobodan.

 

Muzičari koji nastupaju:

Radoslava Vorgić – sopran

Fadel Bubaker – oud

Niko Zajbold – saksofoni, bas klarinet

Džonatan Sel – kontrabas

Dominik Furstberger – perkusije i džez bubnjevi

ansamblu

· Program „Ariabica“ projektuje ideju kulturne razmene između umetnika različitih muzičkih žanrova. Iza imena krije se spoj barokne arije sa tembrom tradicionalne arapske muzike, uklopljen sa ritmičkim i improvizacionim kvalitetima modernog džeza. Kvintet čine nemačko-tuniski ansambl Beyond Borders i srpska operska pevačica Radoslava Vorgić.

 

· „Ariabica“ je osnovana u leto 2021. godine i započela je svoju istoriju sa nekoliko koncerata u oblasti Manhajma. Ideja za ovu saradnju, međutim, nastala je 2017. godine tokom učešća na radionici Orient meets Occident u okviru Festivala mladih umetnika u Bajrojtu. Svi muzičari kvarteta Beyond Borders , kao i Radoslava Vorgić, godinama su redovni gosti festivala.

 

https://kczr.org/12-06-koncert-ansambla-ariabica/