Zrenjanin- U petak, 6. marta od 19h u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin biće održan koncert sastava „Duo Cordis“ (Ana Aleksić Šajrer – sopran i Tina Nikolovski – pijanistkinja) kao prvi ovogodišnji promotivni koncert Horskog festivala „Slobodan Bursać“. Koncert „Tradicija spaja„, ovog sastava, održan je 14. februara u Kulturnom centru Srbije u Parizu, tako da će Zrenjaninci nakon pariske premijeri imati priliku da čuju i njihov celovečernji program.

Projekat „Tradicija spaja“ sastava „Duo Cordis“ nastao je iz potrebe da prezentuje srpsku solo pesmu širokom spektru publike u Srbiji i inostranstvu. Kroz spoj tradicionalnog i novog, izvođenjem dela rodonačelnika i najznačajnijeg romantičarskog autora srpske solo pesme – Josifa Marinkovića i dela srpskih savremenih kompozitora koje su nastale pod nadahnućem pomenutog stvaraoca, publici će biti prezentovan zanimljiv pristup razvitku ovog žanra.

Kroz raznovstan opus pesama Josifa Marinkovića publika će imati priliku da čuje do skoro nepoznate i neobjavljene notne zapise i ređe izvođene kompozicije majstora ovog žanra, pesme stvorene citiranjem i umetničkom obradom narodnih melodija, pesme komponovane u stilu koji je blizak folkloru (takozvane sevdalinke) kao i pesme originalne inspiracije nastale na stihove Marinkovićevih savremenika. Duo Cordis će kroz muzičku realizaciju prezentovati i deo srpske antologijske lirike koja je korišćena kako u Marinkovićevim, tako i u pesmama savremenih autora. Spajanjem novog i starog formira se kompaktna celina i obrazlaže uticaj tradicije na savremena ostvarenja.

Autorke projekta su se za ovaj koncert odlučile za izvođenje solo pesama Josifa Marinkovića i solo pesama sa Pozivnog kompozitorskog konkursa za solo pesmu manifestacije „Obzorja na Tisi“ – Dani Josifa Marinkovića. Odabrane pesme kompozitora Milane Stojadinović-Milić, Vere Milanković, Svetozara Saše Kovačevića, Minte Aleksinačkog, Stanka Šepića, Miroljuba Aranđelovića Rasinskog i Zorana Hristića pisane veoma različitim stilovima komponovanja nastale su u periodu od 1998. do 2014. godine. Izabravši da program ne sačine hronološki, u prvom delu programa će izvesti kompozicije savremenih autora, a u drugom delu kompozicije Josifa Marinkovića.

Koncert se organizuje u okviru promotivnog programa 7. Horskog festivala „Slobodan Bursać“, a organizatori koncerta su KulturKick Creative Productions i Kulturni centar Zrenjanina u saradnji sa Narodnim muzejom Zrenjanina. Ulaz je besplatan.