U Mužlji, prigradskom naselju Zrenjanina, u subotu 2. jula, održani su 39. po redu „Žetelački dani”. Podršku ovom izuzetnom događaju kojim se čuva etno nasleđe Banata pridružila se i kompanija GOMEX.

U pitanju je manifestacija koja se organizuje svake godine, u slavu novog roda pšenice i novog hleba. Cilj održavanja ove manifestacije jeste očuvanje višedecenijske tradicije i izražavanje zahvalnosti za hleb. Tradicionalni događaj je iz godine u godinu živopisniji, čime su organizatori iz Udruženja porodičnih gazdinstava „Klaster Fokus“ veoma zadovoljni, jer su uspeli da verno prikažu nekadašnje žetvene običaje u ovom delu Banata.

Početak Žetelačkih dana obeležilo je takmičenje u pecanju za najmlađe na Sunčanom jezeru, zatim okupljanje članova mužljanskog Kulturno-umetničkog društva „Petefi Šandor”. Posle osveštanja žitnog polja i posluženja žetvenog doručka – kajmaka, slanine, sira, šunke, kuvanih jaja, domaćeg hleba, paradajza, paprike, slanih i slatkih kolača, ali i domaćeg vina i rakije, učesnici su pripremili alat i prionuli na posao, da bi pokazali kako se nekada vrednim radom dolazilo do hleba.

Takmičenje je počelo u 10 sati, a u 13h je serviran zajednički ručak, objavljieni su rezultati i dodeljene nagrade. Žiri je i ove godine ocenjivao sastav i izgled tradicionalnog žetelačkog doručka, njihov alat, odeću, obuću, ali i rad u polju. Tokom celodnevne manifestacije, prisutni su mogli da probaju domaće prizvode, ali i da se oprobaju u igrama veštine. Za dobru atmosferu su bili zaduženi članovi orkestra Udruženja negovatelja starih običaja. Oko 15h časova je organizovano i takmičenje u kuvanju riblje čorbe, a u 18h su proglašeni pobednici.

Jedan od ciljeva manifestacije svakako je nastavak višedecenijske tradicije, iskazivanje zahvalnosti za hleb i što vernije prenošenje žetvenih običaja na buduća pokolenja…