Gradonačelnik Simo Salapura sa svojim saradnicima posetio je Specijalni rezervat prirode “Carska bara“ koji je, odlukom Vlade Srbije donetom prošle godine, dat na upravljanje Gradu Zrenjaninu.

Gradonačelnik je tom prilikom razgovarao sa zaposlenima u Ustanovi “Rezervati prirode“, upoznao se s aktivnostima koje su do sada sproveli i planovima koje ta ustanova ima za naredni period, a bio je u prilici i da, zahvaljujući novoj opremi koju su nabavili, posmatra ptice na Carskoj bari. Podsetio je na inicijativu Grada Zrenjanina da se ovaj prirodni biser da na upravljanje gradu, odnosno “Rezervatima prirode“ i da je to učinjeno, a da se već sada vide rezultati takvog upravljanja.

– Ono što je zatečeno nije bilo za pohvalu, nije bilo u skladu sa zakonom i normativima. Ovde danas vidimo i čujemo od predstavnika “Rezervata prirode“ da od maja ove godine imamo preko deset hiljada posetilaca koji su došli na Carsku baru, kao i da imamo ulaganja od strane grada, Pokrajine i Republike u ukupnom iznosu od preko 10 miliona dinara, dakle, to sve jesu novi pomaci, ali moramo još dodatno uložiti sredstva, zajedno sa eksternim izvorima finansiranja i promovisati Carsku baru kao turističku destinaciju, kao ogroman potencijal koji grad Zrenjanin ima – kazao je gradonačelnik.

Budite u toku – skinite aplikaciju ZRklik OVDE

Zahvalio se svim zaposlenima u Ustanovi “Rezervati prirode“ koji, kako je naveo, ulažu vanljudske napore kako bi se sačuvala i revitalizovala priroda i načinilo nešto lepo za naš grad.
– Verujem da sada činimo ozbiljan korak i imamo značajan preduslov da u narednom periodu strateški planiramo kako Carska bara može da bude još privlačnija za turiste, kako za domaće, tako i za one koji dolaze van teritorije grada i Republike Srbije – kazao je on i ukazao da postoji ideja da učenici svih osnovnih škola i deca iz vrtića bar jednom posete rezervat.

– Uputio bih apel svim školama i Predškolskoj ustanovi da zrenjaninska deca dođu i budu u prilici da vide nešto što je evropsko, što je poznato u širim okvirima i što je specifično i stvarno posebno. Mislim da bi svaki Zrenjaninac i svako dete iz Zrenjanina trebalo najpre da poseti Carsku baru, a zatim i sve lepote naše države – dodao je gradonačelnik Salapura.

Posebno je istakao da je SRP “Carska bara“ prirodni turistički biser grada Zrenjanina i da zbog toga sva logistika od strane javnih preduzeća i ustanova i svih činilaca društvenog života u gradu Zrenjanina mora biti usmerena ka ovom lokalitetu.
– U budžetu grada, u skladu sa okvirima koje imamo, planiramo dodatna sredstva za unapređenje kvaliteta pružanja turrističkih usluga, ali naravno i za samo održavanje neophodno je mnogo elemenata, uključivanje drugih institucija, poput Zavoda za zaštitu prirode i ministarstva koji će opredeliti sredstva iz svojih budžeta za funkcionisanje Specijalnog rezervata prirode “Carska bara“ – rekao je još gradonačelnik Simo Salapura i naveo da se radi na pripremi projekata, posebno na projektima prekogranične saradnje, kako bi se obezbedila sredstva kojima će se poboljšati ova turistička i prirodnjačka destinacija.

Dejan Jovanov, direktor Ustanove “Rezervati prirode” Zrenjanin rekao je da je tokom prethodnih meseci mnogo toga urađeno, u centru za posetioce postavljeno je novo dečje igralište i mobilijar, postavljen je novi vidikovac i nova saobraćajna signalizacija do rezervata, nabavljena je nova oprema za rad čuvarske službe, grad je obezbedio novo terensko vozilo, ali da predstoji ozbiljan posao kada je u pitanju izmuljavanje Starog Begeja i očuvanje flore i faune.

Rekao je da su nedavno rađena ispitivanja koja su pokazala da ovde ima mnogo mulja vrlo kompleksnog sastava i da bi, prema proračunima dobijenim od respektabilnih institucija koje se bave hidrogradnjom, izmuljivanje samo 800 metara toka Starog Begeja koštalo oko 36 miliona dinara.
– Treba konstatovati i da se ovde dugo nije sistematski i planski radilo, izmuljavanja jesu vršena, ali su bila parcijalna, samo na kritičkim mestima i nije uklonjena najveća količina mulja, što je dovelo do toga da imamo ozbiljnu neravnotežu i u biljnom i životinjskom svetu u odnosu na ono što bi trebalo da bude, kako je definisano svim relevantnim dokumentima – rekao je Jovanov.