Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura posetio je danas Opštu bolnicu “dr Đorđe Joanović”, zajedno sa članom Gradskog veća, dr Miletom Kovačevićem i načelnicom Odeljenja za društvene delatnosti Jelenom Dragić, gde je najpre uručio aparat za inseminaciju obezbeđen sredstvima iz gradskog budžeta, a zatim obišao Odeljenje za gastroenterologiju, gde je instalirana vredna oprema nabavljena sredstvima pokrajinske Vlade – najsavremeniji endoskopski stub za kolonoskopiju.

Direktor bolnice dr Igor Kitaresku zahvalio se gradonačelniku Salapuri i njegovom timu na donaciji mikroskopa sa pratećom opremom, koji će odeljenjima urologije i ginekologije služiti da unaprede inseminaciju i pripremu za veštačku oplodnju.


– Ono na šta će nas sigurno motivisati ova oprema, pored dodatnog rada i dodatne dijagnostike, jeste da damo i subspecijalizaciju urolozima iz oblasti andrologije i na taj način unapredimo službe, a temu nataliteta podignemo na još viši nivo u zrenjaninskoj bolnici. Ova oprema će sigurno biti upotrebljena na pravi način i još jednom se zahvaljujem na ovoj donaciji. Zahvalio bih se gradonačelniku i njegovom timu i na tome što je u svakom trenutku pomogao zrenjaninskoj bolnici, posebno u teškim vremenima kovida, i što je donacijama i drugim vidovima pomoći omogućio da bolnica nesmetano funkcioniše – rekao je dr Kitaresku.

On je podsetio i da je grad donirao regulatore kiseonika, koji su pacijentima mnogo značili u periodu kovida, kako bi imali dovoljno kiseonika u svakom trenutku.
– Možemo se podičiti da nijedan naš bolesnik nije ostao bez adekvatne kiseonične podrške tokom ovog teškog perioda – ukazao je on.
Dr Kitaresku je rekao i da je jedan od novih aparata koji su dobili ove godine najsavremeniji kolonoskop, koji će sigurno mnogo značiti u ekspanziji kolorektalnog karcinoma i drugih gastroenteroloških bolesti i doprineti sve boljoj dijagnostici i boljem i bržem prepoznavanju ove opake bolesti. Na taj način, kako je naveo, uz podršku patologije, lekari će moći brzo i efikasno da urade i omoguće pravu dijagnozu bolesnicima i time omoguće što raniju terapiju, kako hiruršku, tako i onkološku.

Zrenjaninska bolnica će sledeće godine dobiti magnetnu rezonancu, a objekat će biti izgrađen na mestu starog porodilišta.

Direktor bolnice Igor Kitaresku kazao je i da je Zrenjanin konačno sklopio finansijsku konstrukciju za nabavku magneta i da će bolnica u sledećoj godini, po prvi put, dobiti magnetnu rezonancu, a objekat će biti izgrađen na mestu starog porodilišta.

Pojasnio je da je javna nabavka za izgradnju objekta, praktično, već krenula i da je u planu da se nakon završetka u taj objekat premesti magnet jačine 1,5 Tesla iz Kliničkog centra Vojvodine.
– Istovremeno dobili smo novi CT aparat preko republičkog Ministarstva zdravlja, koji će, uz postojeći paralelno funkcionisati, čime će biti omogućen veći broj pregleda i kvalitetnija slika, s obzirom da je četiri puta jači od ovoga koji trenutno posedujemo – rekao je Kitaresku.

Gradonačelnik Salapura je, obraćajući se novinarima, istakao da se, nakon teškog i izazovnog perioda koji je za nama, a tiče se korona virusa, sada priča o lepim stvarima – unapređenju uslova i kvaliteta rada u našoj Opštoj bolnici.

– Tu pre svega mislim na opremu koja je nabavljena u ovoj godini i čija je vrednost preko 100 miliona dinara. Današnja poseta imala je za cilj i da donacijom koju smo uručili Opštoj bolnici unapredimo mere pronatalitetne politike u našem gradu. Do sada nismo imali postupak inseminacije u našoj Opštoj bolnici i to je sada još jedna mera koja će, nadam se, uticati na poboljšanje naše demografske slike. U sklopu ove opreme i mera moram da istaknem i jednu lepu vest, a to je da, po prvi put, zrenjaninska bolnica ima 4D ultrazvuk za ekspertski pregled, što je bitna vest za naše buduće mame. Važno je istaći, a što je direktor Kitaresku već rekao, jeste da će Zrenjanin naredne godine imati i magnetnu rezonancu, takođe po prvi put u našoj bolnici – kazao je gradonačelnik Salapura.

Naveo je i da se, pored svih aparata koje su donacija Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, može reći da su ulaganja u naše zdravstvo velika.

– Naravno, ulaganja nikada nisu dovoljna, ali treba zajedno, sa lokalnom samoupravom i sa drugim nivoima vlasti, da tražimo način da do kraja završimo projekat naše Opšte bolnice, takozvane Nove bolnice, jer je to nešto što Zrenjanin zaslužuje kao regionalni centar, ali zbog toga što to zaslužuju Zrenjaninci i građani Srednjobanatskog regiona koji su od svog samodoprinosa gradili tu bolnicu. Na nama je da u nekom narednom periodu ovakve donacije uvećamo, sa ciljem da zdravstvena zaštita na nivou grada Zrenjanina i Srednjobanatskiog regiona bude još bolja i dostupnija – poručio je gradonačelnik Simo Salapura.

Načelnik Odelenja gastroenterologije dr Dušan Slankamenac kazao je da od pre nepunih mesec dana na Internom odeljenju bolnice, Odseku za gastroenterologiju, radi jedan od najsavremenijih aparata za donju endoskopiju ili kolonoskopiju, vredan 9,8 miliona dinara.
– To je prvi aparat takve vrste u Srbiji, nabavljen zahvaljujući angažovanju našeg direktora i gradonačelnika, kao i Pokrajinskog sekretarijata, koji je obezbedio sredstva za to, tako da će naši pacijenti imati najbolju moguću dijagnostiku, sa najsavremenijim aparatima – kazao je dr Slankamenac.

Inače, Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo je za 2022. godinu zrenjaninskoj bolnici, za nabavku novih dijagnostičkih aparata, opreme i instrumenata, obezbedio čak 108.349.840,00 dinara.