Deveta  po redu, tradicionalna manifestacija, “Beloblatska kobasica” počela je danas u Belom Blatu takmičenjem u svinjokolju kako se to nekada radilo u seoskim domaćinstvima.

Devetu po redu tradicionalnu manifestaciju Kobasicijada svečano je otvorio gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

On je rekao da je grad prepoznao značaj ove manifestacije i uvrstio je u zvanične manifestacije grada.

Miroslav Markuš iz MZ „Belo Blato“podsetio je na sma početak nastanka manifestacije.

„Manifestacija je u početku zamišljena kao „seoska priča“, a  sada je poprimila i međunarodni karakter. Tokom dva dana manifestacije očekujemo  brojne goste iz Slovačke, Bugarske, Mađarske, Bosne i Hercegovine, kao i učesnici iz Vojvodine i Srbije“,  rekao je Markuš.

BUDITE U TOKU – SKINITE APLIKACIJU ZRKLIK OVDE

Domaćini su gostima ponudili sveže pečene kobasice, čvarke, džigericu sa belim lukom, tradicionalni beloblatski svinjski paprikaš, švarglu i krvavicu, a sve to uz kiseli kupus, rakiju, vino i domaće kolače.

Pogledajte video sa prvog dana 9. Kobasicijade OVDE

Za takmičenje u svinjokolju kako se to nekada radilo u seoskim domaćinstvima ekipe su imale  zadatak da za određeno vreme obave svinjokolj na starinski način počev od prljenja svinjčeta slamom do finalne obrade mesa.

 

Za dobru atmosferu priređen je i bogat kulturno- umetnički i muzički program koji je održan na centralnoj bini u velikom „party šatoru“ posebno uređenom za ovu priliku. Goste će prvog dana manifestacije zabavljati  grupa “Garavi sokak”.

Drugoga dana manifestacije u nedelju, 5. februara, posetioce očekuje takmičenje u pravljenju svežih domaćih kobasica, za šta se prijavilo blizu pedeset ekipa, a biće organizovane i prodajne izložbe suhomesnatih proizvoda, rakije, vina, sireva, slatkiša, meda, starih zanata, kao i alata i pribora za svinjokolje.

 

KOMPLETAN PROGRAM DRUGOG DANA KOBASICIJADE:

NEDELJA 5.2.2023.

08:00
Otvaranje izlagačko prodajnih štandova

09:00
Prijave takmičarskih ekipa za pripremanje svežih kobasica

11:00
Pozdravni govor domaćina, znak za početak takmičenja

12:00
Zabavno muzički program
Jelena Pajić

13:00
Završetak takmičarskog dela, predaja uzoraka na ocenjivanje

15:00
Proglašenje pobednika, dodela priznanja

16:00
“Čoka lav i dva jelena” bend

18:00
Zatvaranje manifestacije uz vatromet

 

Pokrovitelj manifestacije i ove godine je grad Zrenjanin, a u organizaciji učestvuju MZ Belo Blato i Turistička organizacija grada Zrenjanina.