Povodom obeležavanja 70 godina od smrti Uroša Predića, Grad Zrenjanin u saradnji sa Narodnim muzejom Zrenjanin organizuje promociju obnovljenog i redizajniranog izdanja publikacije „Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?”, koja će biti održana u četvrtak, 9. februara 2023. godine, sa početkom u 12h u Baroknoj sali Gradske kuće.

Autorka publikacije je Olivera Skoko, viša kustoskinja-istoričarka umetnosti, a projekat je realizovan uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.

Obeležavajući 160 godina od rođenja slikara Uroša Predića, Narodni muzej Zrenjanin je 2017. godine priredio izložbu iz svog fonda koja prikazuje životni i stvaralački put ovog izuzetnog umetnika. Jubilej je bio povod da se još jednom skrene pažnja na činjenicu da ova ustanova čuva vredni legat Uroša Predića, što je uz pojedina dela koja su u Zbirku likovne umetnosti pristizala otkupom i poklonom, činilo osnovu same postavke. Izložba je nakon predstavljanja u Zrenjaninu gostovala u još pet gradova u zemlji i regionu, te ju je ukupno videlo preko 60.000 posetilaca. Postavku je pratio reprezentativni katalog koji je privukao jednaku pažnju i interesovanje javnosti, tako da je Narodni muzej Zrenjanin realizovao novo izdanje postojeće publikacije, uz ažuriranje podataka i izmenjeno dizajnersko rešenje.

BUDITE U TOKU – SKINITE APLIKACIJU ZRKLIK OVDE

Prisutnima će se obratiti gradonačelnik Zrenjanina, Simo Salapura, a na promociji publikacije govoriće: Danijela Vanušić, pomoćnica ministra za kulturno nasleđe i digitalizaciju, dr Snežana Mišić, muzejska savetnica Galerije Matice srpske, Olivera Skoko, viša kustoskinja-istoričarka umetnosti, autorka publikacije, kao i Ivana Arađan, viša kustoskinja-istoričarka umetnosti, u ulozi moderatorke.

Uroš Predić u Tomaševcu 1944.

Da podsetimo:

11. februara 1953. godine umro je Uroš Predić, naš veliki slikar, koji je uz Paju Jovanovića najveći predstavnik akademskog realizma u srpskom slikarstvu. Po sopstvenoj želji, ali i želji svojih Orlovaćana, Uroš Predić sahranjen je u porodičnoj grobnici u rodnom mestu. Godinu dana nakon smrti Uroša Predića u Narodni muzej Zrenjanin stigao je kompletan inventar umetnikovog beogradskog ateljea. Posetioci zrenjaninskog muzeja danas imaju priliku da vide ovu vrednu zaostavštinu Uroša Predića, a pored slika i crteža, u jednom delu stalne postavke predstavljene su i njegove fotografije, pisma, štafelaj, slikarska paleta, kao i lični predmeti – papuče, kapa, pribor za brijanje, maramica…

Grad Zrenjanin, u saradnji sa ustanovama kulture i MZ Orlovat, od 8. do 11. februara obeležava 70-godišnjicu od smrti Uroša Predića. U sredu, 8. februara, u 18h u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović” biće prikazana monodrama „Ja ću tebi lјuba biti” Muzejskog teatra Muzeja Krajine iz Negotina. Na dan slikareve smrti, u subotu, 11. februara, na mesnom groblјu u Orlovatu u 11h biće položeni venci na grob Uroša Predića i služen pomen, a nakon toga, prisutni će posetiti hram Vavedenja Presvete Bogorodice, u centru sela, graditelјsko delo istaknutog arhitekte modernog pravca Dragiše Brašovana i spomenik kulture od velikog značaja.