Danas je zvanično otvorena muzejska postavka u holu Doma kulture u Sečnju.
 
Glavni organizatori su Muzej grada Zrenjanina i Turistička organizacija opštine Sečanj uz podršku Obrazovno-kulturnog centra Sečanj.
.
Posetioci će imati priliku da pogledaju predstavljanje prve faze projekta pod nazivom „Muzej u školama“ koji je realizovao Muzej grada Zrenjanina u saradnji sa 8 škola sa teritorije opštine Sečanj.
.
„Kustosi narodnog muzeja su obilazili osnovne škole u protekloj 2020. godini sa ciljem da naprave uvid u građu koju stanovništvo poseduje na području sečanjskog okruga. Sakupljen je veliki broj predmeta, takođe urađeno je mapiranje i dokumentovanje  u digitalnoj formi. Na ovaj način se čuva od zaborava bogato kulturno – istorijsko nasleđe, a deca istovremeno obogaćuju svoje znanje i edukuju se u oblasti muzejskog nasleđa. Obilaskom opštine Sečanj uspeli smo da u saradnji sa učenicima, direktorima i nastavnim osobljem, mapiramo i dokumentujemo veliki broj vrednih predmeta koji pripadaju materijalnoj kulturi i imaju veliki kulturno – istorijski značaj „, rekao je Dušan Marinković viši kustos i fotograf  Narodnog muzeja Zrenjanina.
„Ponosmi smo što je naša mala sredina ovom muzejskom postavkom uspela da se priključi Međunarodnom danu muzeja koji se obeležava u celom svetu. Opština Sečanj je multikulturalna sredina, sa bogatom istorijom, kulturom i običajima. Drago nam je da smo uspeli da sakupimo i predstavimo predmete od izuzetne materijalne i kulturne vrednosti, koji oslikavaju našu tradiciju, običaje i nekadašnji način života. Zajedničkim snagama kada se udruže institucije kulture i obrazovanja, rode se  dobre ideje, koje ako se realizuju na pravi način, mogu da se prenesu mladim generacijama, kako bi im ostavili u nasleđe bogatu kulturnu baštinu i usmerli ih da neguju i streme pravim vrednostima. Sa ponosom bih želela još da istaknem da je Turistička organizacija opštine Sečanj  poklonila osnovnim školama opštine Sečanj replike vrednih umetničkih dela dobijenih od Narodnog muzeja Beograda i Narodnog muzeja Zrenjanina. Ovom prilikom iskoristila bih još da se zahvalim privatnim kolekcionarima i udruženjima žena iz Sečnja i Krajišnika što su nam ustupili vredne eksponate iz njihovih kolekcija“, rekla je  Miljana Milošević, direktorica Turističke organizacije opštine Sečanj.
 
Izložba je otvorena mesec dana, do 19. juna.