Otvorena muzejska postavka u holu Doma kulture u Sečnju (FOTO)

Danas je zvanično otvorena muzejska postavka u holu Doma kulture u Sečnju.
 
Glavni organizatori su Muzej grada Zrenjanina i Turistička organizacija opštine Sečanj uz podršku Obrazovno-kulturnog centra Sečanj.
.
Posetioci će imati priliku da pogledaju predstavljanje prve faze projekta pod nazivom „Muzej u školama“ koji je realizovao Muzej grada Zrenjanina u saradnji sa 8 škola sa teritorije opštine Sečanj.
.
„Kustosi narodnog muzeja su obilazili osnovne škole u protekloj 2020. godini sa ciljem da naprave uvid u građu koju stanovništvo poseduje na području sečanjskog okruga. Sakupljen je veliki broj predmeta, takođe urađeno je mapiranje i dokumentovanje  u digitalnoj formi. Na ovaj način se čuva od zaborava bogato kulturno – istorijsko nasleđe, a deca istovremeno obogaćuju svoje znanje i edukuju se u oblasti muzejskog nasleđa. Obilaskom opštine Sečanj uspeli smo da u saradnji sa učenicima, direktorima i nastavnim osobljem, mapiramo i dokumentujemo veliki broj vrednih predmeta koji pripadaju materijalnoj kulturi i imaju veliki kulturno – istorijski značaj „, rekao je Dušan Marinković viši kustos i fotograf  Narodnog muzeja Zrenjanina.
„Ponosmi smo što je naša mala sredina ovom muzejskom postavkom uspela da se priključi Međunarodnom danu muzeja koji se obeležava u celom svetu. Opština Sečanj je multikulturalna sredina, sa bogatom istorijom, kulturom i običajima. Drago nam je da smo uspeli da sakupimo i predstavimo predmete od izuzetne materijalne i kulturne vrednosti, koji oslikavaju našu tradiciju, običaje i nekadašnji način života. Zajedničkim snagama kada se udruže institucije kulture i obrazovanja, rode se  dobre ideje, koje ako se realizuju na pravi način, mogu da se prenesu mladim generacijama, kako bi im ostavili u nasleđe bogatu kulturnu baštinu i usmerli ih da neguju i streme pravim vrednostima. Sa ponosom bih želela još da istaknem da je Turistička organizacija opštine Sečanj  poklonila osnovnim školama opštine Sečanj replike vrednih umetničkih dela dobijenih od Narodnog muzeja Beograda i Narodnog muzeja Zrenjanina. Ovom prilikom iskoristila bih još da se zahvalim privatnim kolekcionarima i udruženjima žena iz Sečnja i Krajišnika što su nam ustupili vredne eksponate iz njihovih kolekcija“, rekla je  Miljana Milošević, direktorica Turističke organizacije opštine Sečanj.
 
Izložba je otvorena mesec dana, do 19. juna.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copy link
Powered by Social Snap