Danas se održavaju izbori za članove i članice Saveta 9 mesnih zajednica na teritoriji grada Zrenjanina, na kojima se kandidovala samo jedna lista – lista Srpske napredne stranke, izbori koje je aktuelna vlast uspela potpuno da obesmisli. Sami sebe biraju, sami broje glasove i sami slave pobedu – građanima mesnih zajednica u njihovom planu nema mesta,” navodi se u saopštenju 6 organizacija koje čine lokalnu platformu Aktivni građani.

Proces centralizacije je zahvatio i u velikoj meri obesmislio mesne zajednice jer Savet MZ danas nema velike ingerencije i nema finansijska sredstva. Ipak, jasno je da MZ još uvek imaju značajnu simboličku ulogu. Kao pravno lice, MZ može da se obrati inspekcijama, sudovima, da pokreće postupke, da organizuje debate. Savet MZ tako ima političku moć jer može da ohrabruje građane, da organizuje zborove, da  pomogne da čuje glas protiv svega što ne valja. Zato je Srpska napredna stranka morala da preuzme i Savete MZ, da ne ostavi baš nikakav prostor za organizaciju nezadovoljnih građana.

Pre godinu dana promenjen je način izbora članova Saveta i sada više građani ne mogu samostalno da se kandiduju, već mora da se podnese čitava lista. Stranačka vojska je u MZ u kojima su raspisani izbori skupljala potpise od vrata do vrata uz poklon paketiće – skupili su više potpisa nego što su na prethodnim lokalnim izborima dobili glasova, iako je za svakog kandidata bilo potrebno samo 20. One koje su se ipak odvažili da pokušaju da se kandiduju odvratili su pretnjama, ucenama i zastrašivanjima.

U statutima MZ jasno stoji da su to organizacije građana. Članovi i članice Saveta MZ odluke treba da donose po savesti, preglasavanjem, vodeći se interesima komšija koje su za njih glasale, a ne da MZ budu još jedan prostor za dominaciju vlasti i borbu političkih partija. Zato moramo da se organizujemo i da Savete MZ vratimo u ruke građana,” navodi se u saopštenju i najavljuju se zajedničke aktivnosti u narednom periodu.

Dosta je bilo Zrenjanin

Građanski preokret