demokratska-stranka-ds-logo_800_476Politika- Nekada davno, na Dan ljudskih prava zabrinuto smo kometarisali prava dece i žena u dalekim afričkim zemljama. A gde smo danas?

Danas smo u situaciji da našu vlast moramo da podsećamo na osnovne postulate ljudskih prava. Gospodo, dostojanstven život znači pravo da radimo i da od toga rada pristojno živimo.

Da li Vi danas možete da radite u Zrenjaninu makar u pristojnim uslovima i da prehranite svoje porodice od pošteno zarađenog novca? Takvi srećnici su, nažalost, retkost.

Dostojanstven život podrazumeva i pravo na slobodu mišljenja. Ne može niko da nas ucenjuje članskim kartama da bismo imali pravo na posao. Ili grešim? Kršenje ljudskih prava je i smanjenje penzija, uništavanje obrazovanja, uništavanje pravne države… a u isto vreme i otimanje kroz izmišljanje raznih nameta.

Pored hvalospeva Velikom vođi, u medijima možemo da čitamo samo još o nasilju. Ponekad se čini da ga propagiraju. Porodično nasilje je postalo sumorna svakodnevnica naše zemlje, a previše takvih slučajeva završilo se tragično. Zakon o oduzimanju oružja licima osuđenim za porodično nasilje četiri puta je odbijen u Narodnoj skupštini samo zato što ga je predložila Demokratska stranka. O kakvim ljudskim pravima možemo da pričamo u zemlji u kojoj se kroz tabloide uništavaju ljudski životi radi vođinog rejtinga?! U zemlji gde se za potrebe sumnjivih investitora delovi grada ruše u sred noći? U zemlji u kojoj se na svakom koraku krše ljudska prava svih građana ove zemlje, a na to se još treba zapitati gde su prava na jednakost žena, invalida, nacionalnih zajednica…

Zbog svega ovoga Demokratska stranka je u 20 gradova obeležila Dan ljudskih prava podsećajući građane na njihova prava. Na štandu u Zrenjaninu, pored rukovodstva gradskog odbora, sa građanima su razgovarali i predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke Miroslav Vasin i odbornici iz više gradova Srbije koji su se okupili baš u našem gradu kako bi se usavršavali i tako mogli bolje i glasnije da brane prava svojih sugrađana.

Igor Kovačić

Predsednik Izvršnog odbora

Demokratske stranke u Zrenjaninu