Zamena stolarije u školi u Elemiru, investicija od 7,2 miliona dinara –
deo ekološkog projekta „Zeleni Zrenjanin“, vrednog deset milijardi dinara


Osnovnu školu “Svetozar Marković Toza” u Elemiru pohađa 360 učenika, u zgradi podignutoj 1967. godine, donedavno sa dotrajalom i nefunkcionalnom stolarijom i zastakljenim holom zgrade, koji su, tokom grejne sezone, prouzrokovali velike gubitke toplotne energije, uz nemogućnost dostizanja optimalne temperature.


Kroz dva projekta, uz finansiranje Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, kompanije NIS (program “Zajednici zajedno”) i Grada Zrenjanina, obezbeđena su finansijska sredstva u ukupnom iznosu od 7,2 miliona dinara i realizovani su radovi na zameni stolarije PVC profilima u dve faze. U prvoj fazi izvršena je zamena jednoslojnih staklenih prozora u holu zgrade i na ulaznim vratima, dok je u drugoj fazi izvršena zamena prozora na kabinetima i kancelarijama u prizemlju i na spratu.
Tim povodom, školu je posetio gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, istakavši da su energetska efikasnost, „Zelena agenda“ i „Zeleni Zrenjanin“ nešto što grad realizuje u prethodne dve godine i čime se možemo ponositi.


„Veliki ekološki projekat, nazvan „Zeleni Zrenjanin“, u vrednosti je oko 10 milijardi dinara, uključujući gradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, fabriku vode, sanaciju gradske deponije, ali i segment koji se tiče energetske efikasnosti na teritoriji grada. Kada je u pitanju oblast obrazovanja, moramo da kažemo da smo u 15 školskih objekata uložili preko 50 miliona dinara u mere energetske sanacije. Ovde, u Elemiru, konkretno, zajedničkim sredstvima kompanije NIS, Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i Grada Zrenjanina, uloženo je 7,2 miliona dinara“, kazao je gradonačelnik i dodao se, kroz ovu investiciju, očekuju uštede u potrošnji energenta – gasa do 20 odsto. Takođe, ugradnjom nove stolarije poboljšava se i bezbednost učenika i zaposlenih u školi, jer su pojedini stari prozori bili van funkcije i fiksirani, zbog potencijalnog rizika prilikom otvaranja.


Direktorka OŠ “Svetozar Marković Toza” Svetlana Subotić zahvalila se na podršci Grada Zrenjanina u realizaciji ovog značajnog projekta, kao i Pokrajinskom sekretarijatu i kompaniji NIS.


„Na objektu škole zamenjeno je 150 prozora, ne računajući portale u hodniku, koji su još veći i dobijena je potpuno izolovana, „ušuškana“ zgrada koja će doprineti uštedi energije, omogućiti bezbedniji i lepši rad, jer će deci biti prijatnije i toplije, uz maksimalnu zvučnu izolaciju. Uz naše učenike, zgradu koriste i naši sportski klubovi koji postižu izuzetne rezultate, a i u samoj školi je puno uspešnih sportista. Ova investicija predstavlja dobrobit i za samu zajednicu, s obzirom da je škola i sportsko i kulturno stecište ovog mesta“, istakla je direktorka Subotić.
Gradonačelnik je, tokom posete školi, obišao i sportsku salu i iskoristio priliku da pozdravi neke od učenika sportista.
Nastavljaju se tako aktivnosti koje Grad Zrenjanin, u saradnji sa školama na svojoj teritoriji, realizuje u okviru sveobuhvatnog ekološkog projekta “Zeleni Zrenjanin”. Njegov važan segment čini upravo poboljšanje energetske efikasnosti objekata, u okviru kog se vrši zamena dotrajale stolarije, fasada, kotlova za grejanje i rasvete. Projekti se finansiraju iz budžeta grada, Pokrajine, Republike i kroz programe društveno-odgovornih kompanija.

KABINET GRADONAČELNIKA ZRENjANINA