U prvom delu posete gradonačelnik Simo Salapura, u prisustvu zamenika Saše Santovce i saradnika, razgovarao je sa predstavnicima Mesne zajednice „Ečka“, a sastanku su prisustvovali i Lavinika Brenda Lapadat, direktorka škole, Goran Boloban sveštenik Hrama Svetog Nikolaja u Ečki, najstarije crkve brvnare u Vojvodini, kao i predstavnici udruženja koji aktivno deluju u tom mestu.

– I današnji sastanak bila je prilika da razgovaramo o aktivnostima sprovedenim u prethodnom periodu i planovima za budući. Ono što je urađeno, a što je velika investicija jeste asfaltiranje ulice Libertatea, jedne od najdužih ulica u Ečki, zatim, imali smo i obnovu određenih objekata i rekonstrukciju objekata kada je u pitanju škola „dr Aleksandar Sabovljev“, ali i interventno rešavanje problema na krovu škole, ukupna ulaganja blizu tri miliona dinara, a zatim i rekonstrukciju prostorija u okviru mesne zajednice koje će koristiti udruženja – kazao je gradonačelnik.

 

Ukazao je da je društveni život u ovom selu veoma „živ“ i da pored sportskih organizacija postoje i druga udruženja koja doprinose da u Ečki ima dešavanja sa bogatim sadržajima. Naime, reaktiviran je fudbalski klub, postoji KUD, kao i udruženje žena, a kada je reč o sportskim dešavanjima, napomenuo je, održava se i „Ulična trka Ečka“ koja je ove godine okupila rekordan broj učesnika.
– Ne smemo zaboraviti ni turistički potencijal koji ova mesna zajednica ima, tu je dvorac Kaštel, ali i buduća povezanost sa auto putem, jer, na nešto manje od kilometar biće petlja za taj auto put i to će umnogome promeniti život meštana na bolje. Želim da ukažem da izgradnja auto puta Ečku praktično svrstava u prigradsko naselje, u sam grad Zrenjanin i u blizinu industrijske zone što pruža šanse za dodatni razvoj. Ono što ćemo uraditi u narednom periodu jeste unapređenje komunalne infrastrukture i obnova parkovskog mobilijara, a nastavićemo radove na stvaranju mogućnosti za celodnevnu nastavu u sklopu osnovne škole, kada je u pitanju vrtićki uzrast. Pred nama je i realizacija kapitalnog projekta, priključenje gasne kotlarnice na školu posebnog karaktera jer će tada posebno moći da se greje škola, a posebno fiskulturna sala. Vrednost takve investicije je 20 miliona dinara i očekujemo da do kraja ove godine to bude realizovano – rekao je gradonačelnik.
Pominjući gradnju proizvodnih pogona Linglonga, posebno je ukazao da postoji nulta tolerancija prema potencijalnim zagađivačima.

 

– Ta investicija je život i za Banat i za Zrenjanin, a ono što smo kao grad preduzeli jeste da smo postavili dve nove merne stanice za kvalitet vazduha na obodima industrijske zone Jugoistok i da dosadašnji rezultati ne premašuju granične vrednosti – poručio je on.
Kristijan Kadarjan iz Ečke, koji je i odbornik u Skupštini grada kazao je da su ovakvi sastanci veoma bitni jer su meštani na taj način u direktom kontaktu sa gradonačelnikom i Gradskom upravom mogu izneti svoje probleme, ali i načine za moguće rešavanje nekih od njih.

U nastavku posete Ečki gradonačelnika su u dočekale i članice Kluba žena „Ečka“ sa kojima je razgovarao o njihovim uspesima i druženjima sa ženama iz drugih mesta, ali i potrebama za rekonstrukcijom prostorija.
Marica Kričković, predsednica Kluba kaže da imaju tridsesetak članova od kojih je dvadesetak aktivno i da ih raduje što imaju i vredne mlade članice.