Zrenjanin, 16. maj 2023. – Nagrade za najvrednije zrenjaninske reciklere u maju će u sklopu projekta „Pametno recikliraj”, obezbediti kompanija Tetra Pak. Kako do nagrada? Odložite iskorišćenu ambalažu proizvoda sa nalepnicom „Recikliraj“, kupljenih u IDEA i Roda prodavnicama tokom maja i osvojite nagradne vaučere u vrednosti od 18.000, 12.000 i 6.000 dinara za kupovinu u Tehnomediji, Sport Vision-u i Delfi knjižarama.

Napici u limenkama, PET, Tetra Pak i staklenoj ambalaži sa nalepnicom „Recikliraj“ već nekoliko meseci su dostupni u Zrenjaninskim IDEA i Roda prodavnicama, a građani koji iskorišćenu ambalažu odlože u pametne uređaje koji su postavljeni na 12 lokacija u Zrenjaninu i kodove dobijene pri odlaganju ambalaže unesu u „Pametno recikliraj Zrenjanin“ mobilnu aplikaciju imaju mogućnost da, pored ušteda u IDEA i Roda marketima ostvare i vredne nagrade. Zato ne zaboravite da svu ambalažu napitaka i tečnih mlečnih proizvoda koju ste već iskoristili, ili ćete je tek iskoristiti u predstojećim danima, odnesete na jednu od 12 lokacija pametnih uređaja za reciklažu u gradu i na taj način pomognete zaštiti životne sredine i prirodnih resursa.

Tanja Basta, ekspert za održivo poslovanje za Istočnu Evropu kompanije Tetra Pak istakla je važnost reciklaže i ispravnog odlaganja otpada: „Naša želja je da nijedno upotrebljeno Tetra Pak pakovanje ne završi na otpadu, već da sva budu reciklirana u potpunosti. Zato smo veoma zadovoljni što zajedno sa drugim partnerima na projektu uspevamo da pokažemo da sveobuhvatni, pametni depozitni sistem za odlaganje ambalaže efikasno funkcioniše u praksi i, dodatno, nailazi na veoma pozitivne reakcije i dobar odziv Zrenjaninaca. Ispravnim odlaganjem ambalaže omogućavamo njenu reciklažu i dalje stvaranje novih proizvoda uz uštedu resursa. Takođe smo zahvalni našim partnerima, kompanijama Imlek, Rauch i Nectar, koje nam pružaju dragocenu podršku u realizaciji ovog Projekta.“

Projekat „Pametno recikliraj“ je deo ekološke inicijative ,,Sistem pametnog sakupljanja ambalažnog otpada“, koja se realizuje kroz program develoPPP nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a zajednički ga sprovode GIZ i Ball Packaging, Sekopak, Solagro Smart Recycling, Mercator-S i Reverse Logistics Group, u saradnji sa NALED-om i programom „Svaka limenka se računa“, kao i pet kompanija, među kojima je i Tetra Pak u Srbiji.