Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije Đorđe Milićević, zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom, posetio je danas Zrenjanin kako bi gradonačelnika Sima Salapuru i njegove saradnike upoznao sa planovima i projektima Ministarstva.

Saradnja sa dijasporom je dugoročan proces koji zahteva kontinuiranu pažnju i napor od strane države, uključujući i lokalnu samoupravu. Početkom jula meseca u Beogradu ministarstvo organizuje Sabor dijaspore, kome će prisustvovati više od 200 delegata iz celog sveta.
– Želimo da čujemo šta ih interesuje, sa kakvim problemima se suočavaju kada, na primer, žele da ulažu ovde i da vidimo kako možemo da im pomognemo i da napravimo mehanizme za rešavanje svih problema. Ovde je nezamenjiva uloga lokalne samouprave i ja sam i danas pozvao naše domaćine u Zrenjaninu da pripreme svoje investicione projekte koji bi privukli privrednike iz naše dijaspore. Mi smo tu da budemo most između investitora iz dijaspore i lokalne samouprave i učinimo sve kako bismo svi zajedno doprineli napretku naše Srbije – istakao je ministar Milićević.

Ministar je pozvao rukovodstvo Grada Zrenjanina da se sa svojim projektom prijavi na konkurs ministarstva za organizaciju letnjih kampova za mlade iz dijaspore:
– Letnji kampovi su veoma značajni za unapređenje veza mladih iz srpske dijaspore sa zemljom porekla, kao i za razvijanje prijateljskih i kulturnih odnosa među decom iz različitih delova dijaspore i matice. Plan je da se krajem jula i početkom avgusta širom Srbije organizuju kampovi koji će ugostiti više od 15.000 naše dece iz dijaspore. Tematski će biti svrstani u tri grupe – eko kamp, sportski kamp i okupljanje kulturno-umetničkih društava. Svaka lokalna samouprava može da konkuriše sa svojim projektom organizacije kampa, a Vlada će preko našeg ministarstva snositi troškove. Ovi letnji kampovi pre svega treba da našim mališanima iz sveta približe Srbiju, da vide unutrašnjost naše lepe zemlje a ne samo Beograd, da se druže sa vršnjacima i kroz to još više zavole svoju maticu i požele da se jednog dana vrate na ognjišta svojih predaka.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura izrazio je zadovoljstvo zbog posete ministra Milićevića i mogućnosti da se i Grad Zrenjanin aktivno uključi u neki od predloženih projekata od strane ministarstva.
– Imamo značajnog iskustva u organizovanju sportskih kampova i to nam je u ovom trenutku najinteresantnije, a spremni smo da odgovorimo i na sve zahteve privrednika iz naše dijaspore koji su zainteresovani da svoj kapital investiraju u ovu sredinu i u razvoj Republike Srbije. Upoznavanje s programom i radom ministarstva na čijem je čelu Đorđe Milićević svakako će nam biti od značaja u nekim našim narednim aktivnostima i planovima – kazao je nakon sastanka u Gradskoj kući gradonačelnik Salapura.

Uz ministra, sastanku su prisustvovali i specijalni savetnik ministra Zoran Anđelković i savetnik u ministarstvu Justina Pupin Košćal, a ispred Grada Zrenjanina i zamenik gradonačelnika Saša Santovac i pomoćnice gradonačelnika Snežana Vučurević, Cica Vučković i Marija Damjanović.

Nakon posete gradonačelniku Zrenjanina ministar Đorđe Milićević posetio je prostorije Socijalističke partije Srbije u Zrenjaninu.