Pokret Novi Optimizam najoštrije osuđuje odluku direktora Zrenjaninske gimnazije da suspenduje profesorku sociologije Senku Jankov, nakon što je kako se navodi u odluci „u google učionici“ okačila plakat „Zrenjanin protiv nasilja“ i time pozvala đake da „zajedno sa profesorima izađu na protest protiv nasilja“.

Pokret Novi Optimizam, ne želeći da ulazi u pravnu strukturu tog dela i konsekventno time odluku nadležnih, saopštava da je ovo više od obične suspenzije za navedeni prekršaj.

Smatramo da je odluka o „privremenom udaljavanju sa rada“ profesorke Jankov politički motivisana i u aktuelnom momentu predstavlja pritisak na poznatu zrenjaninsku intelektualku i aktivistikinju, građanku koja svojim profesionalnim i društvenim angažovanjem hrabro iznosi svoje stavove i doprinosi uspostavljanju demokratije u Srbiji.

„Odluka protiv profesorke Jankov je svojevrsna osveta zbog njenog angažovanja i učestvovanja na protestima protiv nasilja, ali i u brojnim građanskim akcijama tokom kojih se ona zalaže za podizanje kritičke svesti kod mladih i u društvu uopšte,“ saopštava Novi Optimizam.

„Smatramo da je pozadina ove odluke zastrašivanje prosvetnih radnika, i to u gimnaziji koja mora biti svetionik promovisanja i razvijanja kritičke i progresivne misli.

Za nas je neprihvatljivo da se targetiraju pojedinci, nastavni radnici, čija misija nije samo da nekog nešto nauče, već da konstantno učenike pozivaju na razmišljanje, društveno angažovanje, razumno pristupanje argumentima, da istražuju i kreiraju svoje stavove, traže odgovornost institucija uvek i svuda, sami budu odgovorni članovi društva i postanu društveno empatična bića.

Sociološkinja Senka Jankov je poznata zrenjaninska profesorka, koja na osnovu svog nastavnog, vannastavnog i društvenog angažovanja može biti samo primer kako se pojedinac bori za bolje društvo i građansku Srbiju.

Ona je istaknuta nastavna radnica, članica je Tima za prevenciju nasilja u školi, rukovodilac sekcije „Društvo u digitalnom oku“ i vodi Učenički parlament. Sa učenicima često učestvuje u vannastavnim društvenim aktivnostima.

Jankov sa svojim đacima godinama obeležava Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta, i uvela je Zrenjaninsku gimnaziju u projekat Ministarstva prosvete – Učenje o Holokaustu. Ova zrenjaninska profesorka je sa učenicima snimila film o Ivanu Ivanjiju i doprinela da se u školi čuje svedočenje potomaka preživelog Holokausta.

Senka Jankov je 2020. po izboru čitalaca Lista Zrenjanin izabrana za „Ličnost godine“. Članica je Upravnog odbora Pokreta „Novi Optimizam“.

Svestrano angažovanje omiljene zrenjaninske profesorke treba da bude lekcija onima koji danas iz pozicije moći donose političke odluke protiv slobodnog čoveka“, ističu iz Novog optimizma.