Politika- Gradski odbor SRS Zrenjanin ovim putem podseća javnost da je srpski seljak po ko zna koji put prevaren i izigran od strane vladajućeg režima.Polazeći od činjenice da je u skoro u isto vreme kada je kompanija „TENIS”dobila u zakup 2420 hektara zemlje na teritoriji Zrenjanina, stupila na snagu mera vakcinacije svinja protiv svinjske kuge,a koja će trajati najmanje tri naredne godine,koja istine radi traje godinama i na taj način sprečava izvoz svinjskog mesa u EU,što znači da dolazak kompanije „TENIS” ništa bitno neće promeniti u Srbiji po pitanju proizvodnje, prerade i izvoza svinjskog mesa.

U Srbiji je tokom prošle godine registrovano oko 3,2 miliona svinja,ako dodamo ono što je proizvedeno za sopstvene potrebe, ukupno iznosi oko 5 miliona,a procene su da je realna moguća proizvodnja i do šest puta više ili 30 miliona svinja godišnje.
Raspoloživi podaci više nego zabrinjavaju,ako uzmemo u obzir količinu izvoza u vrednosti od 9,5 miliona evra u odnosu na uvoz preko 11000 tona svežeg i smrznutog mesa u vrednosti od preko 25 miliona evra.Podaci koji svakako najviše zabrinjavaju srpske potrošače je činjenica da je tokom prošle godine uveženo preko 38000 tona mesa treće kategorije,klaničari stvaraju veliki profit jer po važećim pravilima u EU meso može biti zamrznuto najduže do šest meseci,tako da pred i po isteku roka cena drastično pada,a to sve završi u našim prerađevinama,praksa pokazuje skoro bez ikakve kontrole nadležnih inspekcija.Više je nego jasno koliko je štete nanešeno srpskim proizvoćačima ovakvim nekontrolisanim uvozom mesa,a svakako su nesagledive štete i za potrošače koji i ne znaju šta konzumiraju,a na taj način zasigurno narušavaju svoje zdravlje zbog loše i neretko zdravstveno neispravne hrane. Poznata nam je činjenica da bez sopstvenih klanica i prerade nema ni daljih ulaganjaž,kao ni potpune kontrole proizvodnje i gotovog proizvoda-istakao je Dalibor Radosavljević predsednik GO SRS Zrenjanin.

Postavljamo ključno pitanje,koji je interes Srbije i srpskog graćanina?,za koga će raditi naši farmeri? ,koje su obaveze „INVESTITORA”,po pravilu su nam poznate naše bezrezervne obaveze,ali obaveze investitora su zatamljene stranice prilikom predstavljanja ugovora javnosti,da li će vladajući režim biti i u ovom slučaju “dosledan”? i konačno, kada će nadležne službe vršiti odgovorno kontrolu ispravnosti hrane?