Zrenjanin- Uručenjem priznanja najzaslužnijim davaocima krvi, Organizacija Crvenog krsta u Zrenjaninu tradicionalno je danas obeležila 14. jun, Svetski dan davalaca krvi čiji je ovogodišnji slogan „Bez davalaca krvi, životu su ruke vezane“.

 

Svečanost je održana u Gradskoj kući, a priznanja višestrukim dobrovoljnim davaocima uručio je načelnik Gradske uprave Nenad DomjeskovTiboru Liptaku koji je krv dao 100 puta, zatim Živi Petrovu koji je krv dao 75 puta, kao i Strahinji Janiću, Draganu Prole, Aleksandru Tenekešu, Mihalju Švarcu, Vujici Stojkovu, Ljiljani Pasuljević Kandić, Dejanu Radivojkovu, Ljubiši Jančiću i Draganu Ratiću, koji su krv dali 50 puta.

Dobitnici priznanja za 35 puta datu krv su Steva Kočalka, Ljubiša Mihajlov, Željko Janješ, Dejan Boškov, Goran Nenin, Vladimir Šofranko, Pavle Milenović, Srđan Popović, Nikola Jović, Vladimir Đurić, Radovan Grebenarov, Saša Bratić i Nadica Stevanović Burkić, a priznanja im je uručila pomoćnica gradonačelnika Snežana Vučurević.

Sekretar Crvenog krsta Zrenjanin Aleksandra Tanasijević uručila je Plakete “Široko srce” koja se dodeljuje onima koji su postigli izuzetne rezultate na omasovljavanju dobrovoljnog davalaštva krvi u 2022. godini: ETŠ „Jovan Trajković“ , TF „Mihajlo Pupin“, kompaniji „Drekslmajer“ , MZ „Dositej Obradović“ i info-portalu „Volim Zrenjanin“.

Obraćajući se na toj svečanosti, načelnik Domjeskov je izrazio zadovoljstvo da sve davaoce krvi pozdravi u ime Grada Zrenjanina, gradonačelnika i u svoje lično ime i da im ujedno čestita Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi.
– Ovo je već tradicionalan susret u Gradskoj kući, svake godine na današnji dan, 14. jun, kada koristimo priliku da ukažemo poštovanje prema vama koji dajete krv i na taj način spašavate nečiji život. Vaša humanost, empatija i solidarnost nešto su što bi trebalo da bude putokaz i za sve druge ljude, da krenu vašim primerom i na tome vam još jednom zahvaljujem. Zahvaljujem se takođe i zrenjaninskoj organizaciji Crvenog krsta na predanom radu i svim aktivnostima koje čine na dobrobit lokalne zajednice, s obzirom da je dobrovoljno davanje krvi samo jedna u nizu tih svakodnevnih aktivnosti. Cilj nam je da zajedničkim akcijama u narednom periodu povećamo broj dobrovoljnih davalaca krvi, da dostignemo ono što je želja i zdravstvenih radnika i onih kojima je potrebna ta vrsta pomoći – da u zdravstvenim ustanovama krv čeka pacijenta, a ne obrnuto, što se sada neretko dešava – rekao je on i poželevši im dobro zdravlje i da se ovakvim lepim povodima viđaju i narednih godina.

Aleksandra Tanasijević najpre se zahvalila svim davaocima i takođe im čestitala Dan dobrovoljnih davalaca krvi koji, kako je navela, obeležavaju sa tri aktivnosti.
– Uručili smo nagrade najboljim učenicima na konkursu „Krv život znači“ a koji su poslali najbolje radove na likovno – literarni konkurs, potom danas je organizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi i preko 50 ljudi je darovalo krvi u velikoj sali Crvenog krsta i naravno kruna obeležavanja današnjeg dana je ovaj događaj u Gradskoj kući koji smo upriličili u čast višestrukih dobrovoljnih davaoca krvi i time im se zahvalili – rekla je Tanasijević.

Ona je istakla i da je u toku prethodne godine kroz 64 akcije prikupljeno ukupno 2.500 jedinica dragocene tečnosti, a da su posebno ponosni na prva davanja i da je više od 500 onih koji su se pridružili najhumanijoj porodici dobrovoljnih davalaca krvi i koji su prvi put darovali krv.
– Za sve davaoce, posebno višestruke koji primaju priznanje, nemamo dovoljno pravih reči kojima bismo iskazali svu zahvalnost i svo poštovanje u ime zrenjaninskih pacijenata i zdravstvenih ustanova i u ime svih onih čiji su životi spaseni i koji su zahvaljujući njima izlečeni – dodala je još Aleksandra Tanasijević.

U umetničkom delu programa nastupila je Anđelina Švarc, učenica srednje muzičke škole „Josif Marinković“.

Svetski dan davalaca krvi ustanovljen je Rezolucijom Svetske zdravstvene organizacije iz 2005. godine i posvećen je dobrovoljnom davanju krvi, njegovom značaju i popularizaciji. Obeležava se u znak sećanja na datum rođenja austrijskog biologa i lekara Karla Landštajnera (1868-1943), zaslužnog za otkriće krvnih grupa kod čoveka, za šta je 1930. godine dobio Nobelovu nagradu.