Zrenjanin- Sednica koordinacije načelnika upravnih okruga sa teritorije Vojvodine, Mačvanskog, Podunavskog i Braničevskog okruga sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Vojske Srbije i MUP-a održana je danas u Baroknoj sali Gradske kuće, a bilo je reči o aktuelnoj situaciji povodom pojave afričke kuge svinja i preduzimanju preventivnih mera.

Državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede Dušanka Golubović kazala je da je situacija u Srednjobanatskom okrugu povoljna.
– Jedan slučaj koji smo imali vrlo je brzo i uspešno rešen zahvaljujući adekvatnoj reakciji regionalnog kriznog centra na čelu sa Veterinarskim institutom i veterinarskom inspekcijom. Naša želja jeste da se ovakva situacija i održi i zbog toga smo danas održali sednicu koordinacije upravo ovde, da apelujemo i na druge gde je stanje još uvek dobro da se kao takvo i održi, da se podele iskustva sa onim okruzima gde stanje nije toliko povoljno i gde imamo zaražena i ugrožena područja i da u tom smislu svako sa aspekta svoje nadležnosti preduzme mere koje će sprečiti dalje širenje ove opasne zarazne bolesti. Za nas je važno da naglasimo da vakcina za ovu bolest ne postoji i da je jedina mera prevencije savesno i odgovorno ponašanje svih potencijalnih prenosilaca bolesti kako odgajivača svinja, lovaca, tako i svih drugih građana koji sa tim možda nemaju nikakve veze, ali potencijalno mogu da prenesu virus ulaskom na gazdinstvo nedezinfikovane obuće ili odeće – objasnila je ona.

 

Mile Novaković načelnik Južnobačkog upravnog okruga kazao je da u tom okrugu za sada nema pojave afričke kuge svinja ali da je sastanak načelnika deset okruga danas održan kako bi se svi oni upoznali sa načinima postupanja.
– Sastanak je bio vrlo koristan gde smo dobili precizne instrukcije nadležnih, a suština je da predupredimo sve što možemo kako bi imali što manje ekonomske štete – rekao je Novaković i zahvalio čelnicima Grada Zrenjanina na prilici da se tako važan sastanak održi u našem gradu.

 

Sastanku je ispred Grada Zrenjanina prisustvovao zamenik gradonačelnika Saša Santovac koji je rekao da se na teritoriji našeg okruga svinjska kuga pojavila u petak 23. juna u naseljenom mestu Čenta.
– Zaražene su dve životinje i inspekcija je odmah reagovala, izašla na teren i postupila onako kako je zakonom predviđeno da bi se predupredilo širenje bolesti i od tada nemamo podataka o tome da negde još imamo pojavu afričke kuge. Zahvalio bih se inspekcijskim službama, kao i veterinarskoj službi koje su reagovale. Zahvalnost i Policijskoj upravi Zrenjanin koja je postavila patrole na izlasku i ulasku u to naseljeno mesto i na taj način sprečila mogućnost daljeg transporta svinja i prerađevina iz Čente, a sve u cilju sprečavanja širenja bolesti – rekao je Santovac.

 

Podsetio je i da je pre četiri godine, u Srpskom Itebeju, evidentirana afrička kuga svinja i da je tada uspešno sprečeno dalje širenje.
– Nadam se da ćemo ovakvim merama uspeti da sprečimo širenje bolesti i sada budući da činimo sve što je potrebno – dodao je Santovac.