Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, sa saradnicima, posetio je danas mesnu zajednicu Zlatica, u okviru drugog ciklusa aktivnosti “Da nam sela budu bliža”. Uz gradonačelnika, sastanku s predstavnicima saveta mesne zajednice prisustvovali su i zamenik Saša Santovac, član Gradskog veća Marinel Mendrea, zamenica načelnice Odeljenja za privredu Gradske uprave Sonja Dragaš, kao i rukovodioci javnih komunalnih preduzeća i Javnog preduzeća za urbanizam. Nakon razgovora, gradonačelnik je obišao seoski park i mesno groblje, gde su mu domaćini ukazali na neke komunalne probleme koje bi trebalo rešiti.

Iako najmanje seosko naselje na gradskoj površini, sa svega oko 300 stanovnika, Zlatica je od samog formiranja, pedesetih godina prošlog veka, i komunalno uređivana, tako da danas ima kompletnu vodovodnu, kanalizacionu i gasnu mrežu, uređene zelene površine, prostran park u centru, drvorede u svim ulicama. Ipak, mali broj stanovnika dovodi do druge vrste problema, pre svega komunalnih.

Gradonačelnik Salapura istakao je ovom prilikom da lokalna samouprava ne pravi razliku među selima, da li su neko naselje ili mesna zajednica mali ili veliki, i pristup rešavanju problema je isti.
– Jednako su nam bitni svaka mesna zajednica i svaki njen stanovnik. Specifično za Zlaticu jeste da je jedna od najmanjih, ali najurbanijih sredina, koja duže od pola veka ima svu neophodnu infrastrukturu, ali ono što je potrebno jeste održavanje i nadogradnja. U tom smislu danas smo razgovarali o asfaltiranju određenih ulica, što je u našem programu i biće realizovano naredne godine, i nastavku radova na osvetljenju pešačke staze u glavnoj ulici, a što se tiče komunalne higijene, odnosno ekologije, zajedno sa preduzećem “Čistoća i zelenilo” biće realizovana dodela neophodnih kanti i kontejnera, a takođe, radićemo i na tome da na seoskom groblju omogućimo bolji pristup grobnim mestima – ukazao je gradonačelnik na teme o kojima je danas bilo reči.

O tome je, osim tokom sastanka u mesnoj zajednici, porazgovarao i s meštanima i s komunalnim radnikom na poslovima održavanja seoskih ulica i parka.

Predsednik Saveta MZ Zlatica Dragan Radičević je rekao da je zadovoljan što je pokrenuta akcija “Da nam sela budu bliža” i da su periodične posete mesnim zajednicama veoma značajne.
– Mi, kao manja sredina, na taj način imamo više mogućnosti da ukažemo na one probleme koje imamo i u dogovoru sa rukovodećim ljudima da nam se izađe u susret. Saradnja sa lokalnom upravom je odlična, jer za sve što smo se obraćali, ljudi su se trudili da nam maksimalno izađu u susret i, koliko je to bilo moguće, pomognu – kazao je Radičević.

Naveo je da u Zlatici živi mali broj stanovnika i da, kada je reč o potrebama, i one su male.
– Ono što bi trebalo rešiti jeste asfaltiranje, uz neke investicije koje bi ulepšale mesnu zajednicu. Ulice imaju tvrdu podlogu, ali je vremenom došlo do njihovog oštećenja i očekujemo da se u predstojećem periodu asfaltiraju ulice 22. decembra, Bratstva i jedinstva, Sonje Marinković i dva kraća poprečna pravca – rekao je on.

Izvor: Grad Zrenjanin