Zrenjanin- Udruženje građana Kancelarija za kulturnu diplomatiju i Narodni muzej Zrenjanin organizuju Drugi festival božićnog kolača Česnica, koji će biti održan u četvrtak, 21. decembra 2023. godine, u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin sa početkom u 12 časova.

Festival božićnog kolača prva je manifestacija ove vrste u Srbiji, i na širem području Zapadnog Balkana. Viševekovna tradicija obrednog božićnog kolača (božićnog hleba, česnice) karakteristična je za mnoge narode. On je simbol zajedništva, porodice i temeljnih vrednosti koje su zajedničke brojnim državama i nacijama.

Prvi festival održan je 26. decembra 2022. godine u beogradskom Kulturnom centru GRAD. Na festivalu su prikazani božićni kolači iz desetak zemalja. Tu su se našli božićni kolači Engleske, Španije, Rusije, Čilea, Slovačke, Nemačke, Belgije, Finske, Irske, Francuske, kolač koji se služi za Božić na karispkim ostrvima kao i nekoliko varijanti srpske česnice. Isključivi cilj događaja, kao i ovogodišnje manifestacije, bio je promocija nematerijalnog kulturnog nasleđa brojnih etničkih zajednica, prezentacija zajedničkog nasleđa i zajedničkih kulturnih vrednosti.

Ovogodišnja manifestacija osmišljena kao jednodnevni događaj na kojem će biti predstavljeni božićni kolači nacionalnih zajednica koje žive na području Republike Srbije. Ideja organizatora je da budu predstavljeni božićni hlebovi (božićni kolači,česnice) napravljeni prema običajima i tradiciji različitih nacionalnih zajednica i na taj način bude predstavljena njihova kultura i kulturno nasleđe.

Na događaj će biti pozvani predstavnici diplomatske zajednice i institucija Republike Srbije, a manifestacija će biti upotpunjena muzičkim programom, stručnom panel diskusijom i predavanjem na temu obrednih hlebova.

Festival ČESNICA se ove godine održava uz podršku Grada Zrenjanina i Turističke organizacije grada Zrenjanina.