Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac danas je, u sali Gradskog veća, potpisao nova četiri ugovora o kupovini seoskih kuća sa okućnicom, u okviru akcije Ministarstva za brigu o selu Republike Srbije.

Nakon što su u Beogradu potpisani ugovori s tim ministarstvom o dodeli bespovratnih sredstava za kupovinu kuća, danas su verifikovani i ugovori između Grada Zrenjanina, dosadašnjih i budućih vlasnika, čime je ozvaničen postupak kupoprodaje.

Ovoga puta nove vlasnike dobile su prazne kuće u Belom Blatu, Knićaninu, Melencima i Aradcu. Belo Blato steklo je, na ovakav način, i desetu novu porodicu, domaćinstvo Danijele Šimon i Bojana Nanića. Prva kuća u okviru akcije kupljena je u Knićaninu, a novi vlasnik je Mateja Maksimović. U Melencima je prodata osma kuća, domaćinstvu Kuručev, dok je kupac treće do sada prodate kuće u Aradcu Tea Milinkov iz Zrenjanina.

Zamenik gradonačelnika Saša Santovac rekao je da je akcija Ministarstva za brigu o selu od samog početka naišla na dobar odziv u Zrenjaninu i da interesovanje za kupovinu seoskih kuća i dalje postoji.
“Grad Zrenjanin podržao je program od samog početka, naše službe pripremaju neophodnu dokumentaciju, pripremaju konkurs, savetuju i usmeravaju zainteresovane kupce i prodavce. U okviru aktivnosti “Da nam sela budu bliža”, koju realizuje gradonačelnik sa saradnicima, takođe saznajemo da u selima ima interesovanja za kupovinu kuća, ali i da cene nekretnina rastu, posebno u tzv. “prvom prstenu” oko grada. Na samom početku akcije, za desetak hiljada evra mogli ste da pronađete kuću u velikom broju naseljenih mesta, danas je to već malo teže. To je delom i posledica naših aktivnosti i napora da u selima budu što bolji uslovi za život, što nam i jeste primarni cilj. Kuće su na ovakav način prodate u skoro svim naseljenim mestima, a na ovom konkursu po prvi put i u Knićaninu”, istakao je zamenik gradonačelnika.

 

Mateja Maksimović, kupac kuće u Knićaninu, na ovaj način se odvaja od roditelja, planira da ostane na selu, da zasnuje porodicu i da se bavi poljoprivredom, dok je Bojan Nanić sa suprugom odlučio da se preseli iz grada i nastavi da živi u Belom Blatu, najatraktivnijem naselju na teritoriji grada kada je u pitanju kupovina kuća bespovratnim sredstvima Ministarstva za brigu o selu.
“Ova pomoć države mi mnogo znači, ceo proces kupovine nije dugo trajao, oko dva, dva ipo meseca, a odlučili smo da se preselimo na selo zbog mirnijeg života i mogućnosti da se bavimo poljoprivrednom proizvodnjom u narednom periodu”, kaže on.

 

Zaključno sa današnja četiri ugovora, u seoskim sredinama na teritoriji Grada Zrenjanina kupljeno je 57 kuća u 16 naseljenih mesta – Belom Blatu, Melencima, Perlezu, Tomaševcu, Banatskom Despotovcu, Elemiru, Aradcu, Orlovatu, Stajićevu, Lazarevu, Ečki, Mihajlovu, Zlatici , Botošu, Lukićevu i Knićaninu. Ministarstvo za brigu o selu pokrenulo je ovu akciju 2021. godine i od tada su dodeljena bespovratna sredstva za kupovinu 2650 kuća u seoskim sredinama širom Srbije. Iz tog ministarstva najavljuju nastavak programa već početkom naredne godine.

Izvor: Grad Zrenjanin