Demokratska stranka, Narodni pokret Srbije, Srbija centar, Zeleno-levi front i stranka Zajedno sinoć su i zvanično potpisom potvrdile zajednički nastup na lokalnim izborima u Zrenjaninu, koji će biti raspisani u 2024. godini, i pozvale sve zainteresovane organizacije, volontere, kontrolore, i aktiviste da nastupe zajedno.

Želimo da sarađujemo sa svim opozicionim političkim strankama, pokretima, udruženjima i pojedincima koji su spremni da se obavežu da ni na koji način neće sarađivati sa Srpskom naprednom strankom, a koji su iskreno posvećeni jačanju opozicionih i građanskih kapaciteta kako bi se zajedničkim snagama unapredio životni standard stanovnika i stanovnica našeg grada. Borimo se za Zrenjanin u kom smo svi sigurni, i u kom ne trpimo i ne posmatramo nasilje kod kuće, na poslu, u medijima, u Skupštini, na ulici… Tu smo da ponudimo solidarnost, inkluzivnost i ravnopravnost u praksi, da potrebe i dobrobit građana i građanki budu u fokusu rada i kampanje, da insistiramo da institucije slobodno rade svoj posao, a javna preduzeća pružaju kvalitetne usluge,“ poručuje pet članica Srbije protiv nasilja i podvlače da su pregovori da se još neke organizacije pridruže u toku.

Stranke su se potpisanim sporazumom dogovorile o brojnim važnim stvarima, kao i o zahtevima tehničke prirode na koje će morati da odgovore onda kada izbori budu raspisani, poput načina donošenja odluka, formiranja izbornog štaba, raspodele mandata, edukacije i kontrole izbora, kako bi kada kampanja počne mogli da se fokusiraju na ono što je važno – građane i građanke – umesto da pregovori oko lista budu u centru pažnje.

Zajedno sa našim centralama i brojnim organizacijama i pojedincima, radimo sve što je u našoj moći da se poprave izborni uslovi i da građani i građanke Zrenjanina mogu slobodno da biraju ko će ih predstavljati u lokalnom Parlamentu. Kad god tačno bili prvi sledeći izbori, jasno je da će kontrola izbora biti od izuzetne važnosti, što smo videli i na izborima održanim u decembru, i zato je jako važno da već sada počnemo sa pripremama i organizacijom i da pokažemo građanima i građankama Zrenjanina da alternativa postoji i da imaju za koga da glasaju,“ zaključak je sinoćnjeg događaja održanog u Zoni društvenog dijaloga u Zrenjaninu“, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Sporazum su u ime svojih stranaka potpisali Igor Kovačić (SRCE), Nataša Velemir (NPS), Saša Vojnović (ZLF), Bojan Pavić (Zajedno) i Alisa Kockar (DS), a potom je održana tribina na kojoj je predstavljena kampanja za fer izbore – FERKA.