Zrenjanin- U okviru ovogodišnjeg ciklusa predavanja u organizaciji Društva arhitekata Zrenjanina, a u saradnji sa Narodnim muzejom Zrenjanin i Udruženjem istoričara Zrenjanin eksplorativa, biće održano „Čitanje grada“ u petak, 10. maja, u 19 časova u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin. Kroz dubinsku analizu starih planova grada, novinskih oglasa i razglednica, dr Filip Krčmar vratiće se u 18. i 19. vek i provesti posetioce kroz ulice i trgove onovremenog Velikog Bečkereka.

Neka od pitanja na koja odgovor stiže u petak, 10. maja, u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin su i kako je naš grad izgledao u 18. veku i koje su bile njegove najznačajnije građevine, koliko je bio razoran veliki požar iz 1807. godine i šta je zaista iza njega o(p)stalo, kako se nakon ove katastrofe razvijala ulična mreža u prvoj polovini 19. veka i po kom principu su ulice dobijale svoje nazive. Takođe će biti reči i o tome kako je izgledala orijentacija u prostoru i koja su bila klјučna mesta urbane topografije, kao i zbog čega je i na koji način 1879. došlo do preimenovanja svih ulica i trgova i po kome su one nazvane. Naposletku, jedna od tema će biti i šta nam o lokalnoj istoriji govore sitni detalјi sa gradskih razglednica.

U skladu sa temom večeri, uporedo sa šetnjom kroz 19-vekovni Bečkerek, biće promovisano i najnovije izdanje Udruženja istoričara Zrenjanin eksplorativa, reč je o knjizi Pomađarivanje naziva ulica i trgova Velikog Bečkereka Jenea Sentklaraija iz 1879. godine (sa mađarskog preveo i priredio: dr Filip Krčmar). Knjiga je publikovana kao rezultat Konkursa Grada Zrenjanina za sufinansiranje programskih aktivnosti i projekata udruženja i amaterskih kulturno-umetničkih društava za 2023. godinu i njeno štampanje je delimično omogućeno sredstvima lokalne samouprave. Svakom posetiocu sleduje besplatan primerak ovog izdanja.