biblioteka_800_600Zrenjanin- Žiri književnog konkursa “Ulaznica 2016” proglasio je pobednike u kategorijama poezije, proze i eseja, odabrane među više od 2.500 prijavljenih radova iz svih država bivše Jugoslavije, Danske, Kanade, Nemačke, Austrije.

 

 

 

 

Žiri je doneo odluku da nagradi radove:

Poezija
Prva nagrada: Snežana Nikolić, Draginje – Zemlja je površna metafora o realnosti
Druga nagrada: Marija Dragnić, Nikšić – Trka s preponama ili zašto ne nosim bijelo u
bijelom gradu
Treća nagrada: Maša Seničić, Beograd – Mogućnost ćutanja

Proza
Prva nagrada: Mima Juračak, Sisak – Događaj
Druga nagrada: Mira Petrović, Split – Znaš da ti se sviđa
Treća nagrada: Pavle Lazarević, Beograd – Perineum

Esej
Prva nagrada: Denis i Anita Peričić, Varaždin – Katedrala
Druga nagrada: Aleksandra Bojović, Gornji Milanovac – Književnost vs Institucije zla
Treća nagrada: – Tanja S. Ivanović, Beograd – Intelektualac Edvarda Saida

ulaznica_800_250Nagrađeni radovi predstavljaju prilično precizan uvid u stanje književnosti unutar koordinata bhsc jezika, kao i raznovrsnost poetičkih tendencija uočljivih među autorkama i autorima na postjugoslovenskoj sceni. Zanimljivi i različiti po svojim tematskim istraživanjema, a napisani sa upečtaljivim književnim umećem i uverljivošću, ovi tekstovi su se iz mnoštva izdvojili ukupnim utiskom i zrelošću izraza.

U svom ocenjivanju žiri je vrednovao isključivo kvalitet umetničko-jezičkog izraza koji je u nagrađenim radovima nesumnjiv.

Organizatori se zahvaljuju svim učesnicima koji su poslali radove jer su pred žiri stavili veliki posao i odgovornost. Nadamo se da će konkurs i sledeće godine biti ovako bogat i uzbudljiv po pitanju broja kvalitetnih tekstova.

Dodela nagrada i predstavljanje posebnog broja časopisa „Ulaznica“ u kojem se nalaze nagrađeni radovi biće upriličena 16. decembra u 19 časova u Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“ u Zrenjaninu.