ivanaMeđunarodna atletska asocijacija (IAAF) tradicionalno je izdvojila događaje po kojima će se pamtiti 2016. godina, a u delu izveštaja o skoku u dalj za žene najviše mesta je posvećeno uspehu naše atletičarke Ivane Španović.

ŠŠpanovićeva je, kako prenosi IAAF, zasigurno oborila rekord za doslednost odnosno konstantnost.

 Najbolja srpska atletičarka u sezoni na otvorenom takmičila se u 10 različitih zemalja, na četiri kontinenta, i uprkos varijacijama u vremenskoj zoni i klimatskim uslovima, svi njeni skokovi bili su razmaku od 18 centimetara: najslabiji je iznosio 6,83 metara, a najbolji 7,10 koliko iznosi novi rekord Srbije. Španovićeva je od 11 finala pobedila u osam, dva puta je zauzela drugu poziciju i jednom je bila treća na postolju, u Riju.

ivana-spanovicUjedno, šampionka Evrope pobedila je na pet mitinga iz serije Dijamantske lige, a samo je šestostruka svetska prvakinja i Olimpijska pobednica iz Londona Britni Ris bila bolja od Srpkinje. Ris je takođe atletčarka koja ima najbolji rezultat sezone, impresivnih 7,31.

Pored titule vicešampionke sveta u dvorani, evropske prvakinje, bronzane iz Rija i osvajanje trofeja Dijamantske Lige, Ivana Španović definitivno iza sebe ima najuspešniju sezonu, ali upravo ta konstantnost među rezultatima i pomeranje granica ličnih rekorda iz godine u godinu čini Ivanu jednom od najboljih skakačica ovog vremena.

 

 

 

Izvor: Tanjug