Zrenjanin- Četvrti po redu Horski festival „Slobodan Bursać” biće održan tokom tri dana, 2. 3. i 4. juna 2017. godine u velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina. Samom festivalu će prethoditi svečano otvaranje biste Slobodana Bursaća u Aleji Velikana u Karađorđevom parku u četvrtak 1. juna od 11h. Festival ima revijalni karakter, a ulaz na sve programe u okviru festivala je besplatan.

Istog dana će od 19 časova u Kulturnom centru Zrenjanina biti otvorena i izložba povodom trideset godina od osvajanja titule „Hor sveta”, koju je Omladinski mešoviti hor „Josif Marinković” osvojio u Langolenu 1987. i promovisan CD, reizdanje kasete na kojoj je snimljen nastup ovog hora na Dubrovačkim letnjim igrama iste godine. Tom prilikom će biti održano i predavanje „Umetnost muzičkog izvođaštva: arhivski snimci kao značajan elemenat za proučavanje istorije srpske crkvene horske muzike u 20. veku” profesora Bogdana Đakovića.

 

PROGRAM ČETVRTOG HORSKOG FESTIVALA „SLOBODAN BURSAĆ“

Tokom tri festivalske večeri program će obuhvatiti nastupe dečijih, ženskih, muških i mešovitih horova, a dečiji horovi će nastupati i u okviru posebnog dela programa – matinea koji se održava u subotu, 3. juna od 11 časova pre podne. Osim zrenjaninskih horova, na ovogodišnjem festivalu će nastupiti i gostujući horovi među kojima su i Hor „Srbadija” iz Bijeljine, ženska vokalna skupina „Brinke” iz Slovenije, Gradski dečiji hor „Zvezdice” iz Leskovca, „Valjevski Pop hor”, Hor Jevrejske opštine Novi Sad „Hašira”, Hor Eparhije Sremske „Sveti Nikolaj” i „HorUns“ – Hor Novosadskog Univerziteta. Na festivalu će biti premijerno prikazan i festivalski film, koji prikazuje sve akcije, koncerte i događaje koji su organizovani u cilju sakupljanja sredstava za obnovu biste Slobodana Bursaća.

Četvrtak 1. jun 

 

11h  Otvaranje biste Slobodana Bursaća u Aleji Velikana u Karađorđevom parku i nastup združenih horova i starih članova „Josifa”

19h  Otvaranje izložbe povodom povodom trideset godina od osvajanja titule „Hor sveta” u Langolenu. Izložbu zajednički organizuju Istorijski arhiv i Narodni muzej grada Zrenjanina. U okviru ovog događaja biće održano i predavanje „Umetnost muzičkog izvođaštva: arhivski snimci kao značajan elemenat za proučavanje istorije srpske crkvene horske muzike u 20. veku” prof. Akademije umetnosti u Novom Sadu Bogdana Đakovića.

– Promocija CD izdanja, reizdanja kasete na kojoj je snimljen nastup hora na Dubrovačkim letnjim igrama 1987. godine

-Koktel povodom otvaranja festivala

O predavanju: Kroz četiri faze razvoja izvođaštva u domenu srpske crkvene horske muzike – do 1914. godine, period između dva svetska rata, vreme socijalizma, obnova interesovanja za pravoslavnu duhovnu muziku, 80-te godine prošlog veka – može se pratiti razvoj ključnih elemenata u stilu negovanja ovog žanra, a u zavisnosti od vladajuće društvene ideologije i nacionalne kulture. U tom kontekstu, može se uočiti nekoliko značajnih faktora koji su se generalno odrazili na stepen i vrstu negovanja ovog žanra, a koji se indirektno prepoznaju i u karakterističnim izvođačkim doprinosima horskih ansambala različitih kategorija i profesionalnih nivoa.

Petak, 2. jun od 19h

 

– Dečiji hor Kulturnog centra Zrenjanina, dir. Senka Milisavljević

– Hor srednje muzičke škole „Josif Marinković”, dir. Zorica Kozlovački

– Muški hor Eparhije Sremske „Sveti Nikolaj”, dir. Jovan Pejić

– Mešoviti hor udruženja za umetnost i kulturu Rumuna „Vikentije Petrović- Bokaluc” (Begejci/Torak),

dir.Todor Ursu

– „Valjevski Pop hor”, dir. Božana Divac

– Pop grupa srednje muzičke škole „Josif Marinković”, dir. Gardinovački Aniko

– HorUns „Hor Novosadskog Univerziteta”, dir.Bogdan Đaković

– Hor „Srbadija” (Bijeljina, Republika Srpska), dir. Desanka Trakilović i dr Jelena Milićević Trakilović

 

 

Subota 3. jun – matine od 11h

– Hor vrtića „Leptirić”, vaspitači: Adelina Pankaričan i Smiljka Nenadić

– Hor vrtića „Vila” i „Crvenkapa”, vaspitači: Tihana Vlajkov i Tatjana Jovanić

– Dečiji hor Društva Rumuna „Bega”, dir. Daniela Avram

– Hor O.Š. „Vuk Karadžić”, dir. Daniela Avram

– Hor O.Š. „2.oktobar” dir. Ivana Ninčić

– Hor O.Š. „Svetozar Marković Toza”(Elemir) i O.Š.„Dositej Obradović”(Zrenjanin)‚dir.Milan Milisavljević

– Hor O.Š.„Miloje Čiplić” Novi Bečej, dir. Sofija Jegdić Gurjanov

– Inkluzivni hor Osnovne i srednje škole „9.maj” – dir. Gojko Ševar

– Dečiji hor „Zvezdice” Leskovac, dir. Jelena Cvetković Crvenica

– Dečiji hor Muzičkog centra „SuperNova”, dir. Marko Pejčić

Subota 3. jun – od 19h

– Dečiji hor „Prepodobni Rafailo Banatski”, dir. Senka Milisavljević

– Ženska pevačka grupa KUD-a „Pionir”, dir. Julija Duk

– Crkveno pevačko društvo „Žene Mironosice”, dir. Zorica Kecić

– Kamerni hor „Emmanuel”, dir. Vilma Dutina

– Ženska vokalna skupina „Brinke” (Grosuplje, Slovenija), dir. Jolanda Grom Ravnikar

– Mešoviti hor „Prepodobni Rafailo Banatski” dir. Senka Milisavljević

Nedelja 4.jun – 19h

– Kreativna radionica „Kolegijum” i pripremni razred muzičke škole „Josif Marinković”,

dir. Sanja Popović i Marko Pejčić

– Hor društva Slovenaca „Planika”, dir. Daniela Avram

– Hor Adventističke Crkve u Zrenjaninu, dir. Ivana Petričić

– Hor Jevrejske opštine Novi Sad „Hašira”, dir.Vesna Kesić Krsmanović

– Hor „Sveti Serafim Sarovski”, dir. Božidar Crnjanski

– Mešoviti hor „Pannonica”, dir. Zorica Kozlovački

– Hor KUD-a „Svetozar Marković” Novi Sad, dir. Suzana Lazar

* Svečano zatvaranje festivala

*Pre svake festivalske večeri biće emitovan festivalski film

O FESTIVALU

Horski festival „Slobodan Bursać” osnovan je 2014. godine sa idejom da grad Zrenjanin, koji ima višedecenijsku horsku tradiciju treba da ima i horski festival koji će podstaći dalji razvoj horskog pevanja i stvoriti nove naraštaje horskih pevača i publike. Do sada je održano tri festivala, svake godine u junu mesecu, u okviru kojih su nastupili svi zrenjaninski horovi kao i gostujući horovi iz zemlje i inostranstva. O značaju horske muzike u ovom gradu govori podatak da je Zrenjanin u Srbiji, ali i regionu, prema broju stanovnika grad sa najviše horova. Izuzetno važna ličnost za razvoj horske muzike u Zrenjaninu je bio dirigent Slobodan Bursać (1941-1993), sa kojim je Omladinski mešoviti hor „Josif Marinković” iz Zrenjanina osvojio brojna priznanja, među kojima i titulu „Hor sveta” u Langolenu u Velikoj Britaniji 1987. godine. On je svojim entuzijazmom i dirigentskom harizmom stvorio generacije pevača, od kojih su mnogi danas angažovani u profesionalnim ansamblima u Srbiji i inostranstvu. Zbog toga je ovaj festival osnovan kako u znak sećanja na ovu značajnu ličnost za kulturni život grada, tako i u cilju očuvanja i negovanja horske tradicije u Zrenjaninu.

Generalni pokrovitelji ovogodišnjeg festivala su Grad Zrenjanin i Pokrajinski sekretarijat za kulturu javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.