Zrenjanin-  Kulturni centar Zrenjanina u utorak, 1. avgusta, počinje sa emitovanjem filmova sa 10. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs – Beldocs eho. Ulaz na projekcije je besplatan.

Pogledajte raspored projekcija:

UTORAK, 1. AVGUST

FILM: „INGRID BERGMAN – NjENIM REČIMA“

U utorak, 1. avgusta u maloj sali Kulturnog centra od 21 sat prikazuje se film: „Ingrid Bergman – njenim rečima“. Režija: Stig Bjorkman/Švedska, 2015, 114′

U proleće 2011. godine reditelj Stig Bjorkman sreće se sa Izabelom Roselini, ćerkom Ingrid Bergman, koja mu sugeriše da „napravi film o Mami“. Zahvaljujući Izabeli, Bjorkman verodostojno prikazuje Ingrid koristeći njene reči i slike. Sedam puta nominovana i nagrađena sa čak tri Oskara, Ingrid Bergman bila je jedna od najtalentovanijih glumica zlatnog doba Holivuda i ostala je upamćena po nesvakidašnjim izvedbama u filmovima Kazablanka (1942), Plinska svetlost (1944) i Jesenja sonata (1978).

 

PETAK, 11. AVGUST

FILM: „ĆIĆOLINA, KUMA OD SKANDALA“

U petak, 11. avgusta u terminu od 21 sat u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina biće emitovan film sa 10. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldoks –„Ćićolona, kima od skandala“ Scenario i režija: Alessandro Melezzini/Nemačka, Francuska, 2016, 54’/

O filmu: Život Ilone Staler, poznatije kao Ćićolina, verovatno je jedinstven kako u pogledu njene umetnosti, tako i njene ličnosti. Zasnovan na temeljno proučenom arhivskom materijalu i režiran sa strašću i naznakom ironije, film Ćićolina: Kuma od skandala beleži fenomen Ilone Staler sa svim svojim višestrukim aspektima i mestima koje zauzima u širem kontekstu italijanske političke situacije ondašnjeg vremena.

 
PETAK, 18. AVGUST

FILM: „ZAŠTO JE DRAGAN NAPRAVIO ORKESTAR“

U petak, 18. avgusta u maloj sali Kulturnog centra od 21 sat biće emitovan film sa 10. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma – Beldoks – „Zašto je Dragan napravio orkestar“. Režija: Nikola Spasić/Srbija, Hrvatska, 2017, 62’/.

Samouki romski muzučar iz malog sela Beška u Sremu, Dragan Petrović, sa svoja tri maloletna sina napravio je orkestar ne samo da bi zarađivao za život, nego pre svega da bi porodicu držao na okupu. Na putu do snova, od sviranja na sluh do nota, ovaj neobični ansambl moraće da savlada mnoge prepreke koje im je život namenio, a najstariji sin, Radovan, pred sobom ima najteži zadatak – da napusti selo, upiše muzičku školu u velikom gradu i svoje znanje prenese mlađoj braći kako bi sva trojica izrasla u profesionalne muzičare.

 

PETAK, 25. AVGUST

FILM: „ATOS – UKUS NEBA“

U petak, 25. avgusta u maloj sali Kulturnog centra od 21 sat biće emitovan film sa 10. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma – Beldoks – „Atos – Ukus neba“. Režija: Peter Bardlehe, Andreas Martin/Nemačka, Austrija, 2016, 90’/.

O filmu: Planina Atos na grčkom obalskom poluostrvu je jedna od poslednjih preostalih evropskih tajni. Pristup ženama je strogo zabranjen, a u nameri da se neželjeni turisti drže što dalje, viza se odobrava samo hodočasnicima i radnicima. Manastirska republika privlači ljude koji očekuju nešto više nego što moderan život može da im pruži, ljude koji čeznu za životom punim smisla. Nekoliko zapleta uvodi publiku u manastirski svet i suočava ih sa njihovom borbom, pozivajući publiku da razmišlja o dve ključne stvari koje ih vode kroz život: pravo iskustvo svakoga trenutka i tretiranje ostalih sa poštovanjem.