Politika- Liga socijaldemokrata Vojvodine traži od gradskih vlasti da pokažu odgovornost prema građanima i učine sve da saniraju posledice suše na poljoprivrednom zemljištu na teritoriji našeg grada.

Suša je izazvala ogromne štete po useve kukuruza, soje, suncokreta – procenjuje se da će rod biti i do 70 procenata manji nego prošle godine, prouzrokovala je negativne posledice po poljoprivrednike koji ionako nemaju podršku države, ali i po sve ostale građane.

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da gradske vlasti imaju obavezu da na nekoliko načina saniraju posledice izazvane sušom.

Grad može da otpiše porez na imovinu za poljoprivredno zemljište za ovu godinu budući da više nije u obavezi da namenski troši sredstva od zakupa poljoprivrednog zemljišta.

Predlažemo da se plaćanje zakupa poljoprivrednog zemljišta odloži za sledeću godinu, kako bi se poljoprivrednicima ostavilo vremena da obezbede sredstva.

Smatramo da je neophodno da se povećaju subvencije po hektaru. Tražimo da se omogući nabavka nafte i semenskog materijala po povoljnijim cenama. Takođe, cene zakupa državne zemlje treba prilagoditi nastaloj situaciji, ali i obeštetiti poljoprivrednike.

Stoga smatramo da je neophodno da gradski čelnici urade ono što je u ingerenciji grada, ali i da iskoriste svoj autoritet koji uživaju i upute zahtev višim instancama vlasti da učine ono što je u njihovim nadležnostima kako bi se rešili nastali problemi, sanirale i ublažile posledice i kako bi se pomoglo poljoprivrednicima.

Očekujemo da gradska vlast preduzme navedene korake u najkraćem mogućem roku i pokaže odgovornost prema građanima-rekao je mr Dejan Čapo predsednik odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Zrenjanina.