Zrenjanin-  Na godišnjoj konferenciji za novinare koja je juče održana u Multimedijalnoj sali Gradske kuće gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić predstavio je rezultate ostvarene tokom ove godine, kao i planove za narednu.

Pre obraćanja gradonačelnika predstavljen je i film u kome je prikazan deo onoga što je obeležilo 2017. godinu.

 

– Završavamo ovu godinu i kažem da sam zadovoljan. Mnogo toga smo uradili, kako poslova koji se tiču izgradnje infrastrukture u gradu i naseljenim mestima, mnogo smo radili i na izgradnji sportske infrastrukture, a bilo je i mnogo sportskih i kulturnoh dešavanja i uspešno organizovanih manifestacija, među kojima i naši Dani piva i novi Sajam koji je prilagođen novom vremenu – rekao je Čedomir Janjić gradonačelnik Zrenjanina.

 

– Sa predsednikom Mirovićem dogovorio sam da radimo reknstrukciju našeg gradskog stadiona koji je u dosta lošem stanju, želimo da ga rekonstruišemo, da napravimo dobar stadion sa novom atletskom stazom, rasvetom i pratećom infrastrukturom koja će omogućiti organizovanje velikih takmičenja  i da sa Fudbalskim Savezom Srbije napravimo dogovor da se realizuje projekat izgradnje fudbalskog stadiona sa veštačkom podlogom. Biće to stadion vredan pažnje i siguran sam da ćemo u narednom periodu imati i fudbalski klub sa kojim ćemo se ponositi – rekao je gradonačelnik.

Gradonačelnik je govorio i o  izgradnji obilaznice i istakao da je prethodnih godina urađena eksproprijacija zemljišta, da je Grad  otkupio zemljište, da je urađen projekat, ali i da je bilo problema oko dobijanja dozvola.

– Sledeće godine očekujem raspisivanje tendera za izgradnju mosta na Begeju na trasi obilaznice, kod stare fabrike tepiha, i asfaltiranje u delu Gradnuličkog atara, odnosno trase koja će tuda prolaziti i konačno, nastavićemo izgradnju obilaznice. Zajedno sa tom krenućemo u eksproprijaciju zemljišta u drugom delu, od puta iza fabrike tepihe, do industrijske zone. Znate da je Skupština donela odluku o proširenju te zone i ove godine imali smo sedam potpisanih ugovora sa sedam novih investitora, kako stranih, tako i domaćih, a ono što je interesantno jeste da domaći privrednici imaju poverenje u lokalnu samoupravu, prepoznali su naše industrijske zone kao dobro mesto za investiraju i neke od njih krenuće u izgradnju svojih proizvodnih hala u 2018. godini. Dve italijanske kompanije smetili smo u stare pogone, jednu u nekadašnji Minel, drugu u Panfarmu, a belgijsku kompaniju u praznu halu Alpina, sa dve nemačke i dve korejske kompanije intenzivno pregovaramo- istakao je gradonačelnik Čedomir Janjić i podsetio da je nemački Drekslmajer ove godine zaposlio novih 2.000 radnika i izrazio očekivanje da će tokom naredne godine i druge kompanije omogućiti nova zapošljavanja.

 

 

– Očigledno smo uspeli da promovišemo Zrenjanin kao dobro mesto za investiranje, a naše industrijske zone su očigledno dobre, zone proširujemo i veliki sam optimista što se tiče broja nezaposlenih jer mislim da je to najveći problem, ne samo u našem gradu, već i Srbiji – dodao je.

On je izrazio nezadovostvo zbog fabrike vode, koja nije počela sa radom.

– Očekivao sam da ćemo taj problem rešiti ovog leta i da ćemo imati zdravu pijaću vodu iz prečistača, međutim, nažalost, isprečili su nam se neki fomralni razlozi i ne mogu da verujem da je to moguće, ali aktivno rešavamo taj problem. Postrojenje i ispitavanja su završeni, imali smo nekoliko probi kada su se građani uverili da je problem rešiv, ali, očekujem da ćemo te administrativne probleme rešiti – rekao je Janjić.

Tokom obraćanja novinarima, gradonačelnik je podsetio i na projekat izgradnje četiri trake od Beograda i Novog Sada do Zrenjanina, što su, naveo je, kapitalni poslovi.

– To su veoma dobri projekti za Zrenjanin i nema potrebe objašnjavati šta bi njihova realizacija značila za naš grad. Verujem, pošto su i pokrajinska i republička Vlada potpisale Sporazum, znam da se radi projekat i da će u maju biti završen i za jednu i drugu trasu i vrlo brzo nakon toga krenuti i realizacija, a ova rekonstrukcija koja je urađena na putu od Žabaljske raskrsnice do Zrenjanina mnogo nam znači – rekao je još gradonačelnik Zrenjanina.

Upitan da kaže šta je po njegovom mišljenju najbolji rezultat, a šta ono što bi se moglo “popraviti” kada je sumiranje rezultata postignutih tokom 2017. gradonačelnik je rekao:

– Sigurno je to rešavanje pitanja snabdevanja zdravom pijaćom vodom, siguran sam bio da je taj problem rešen, to je moje veliko razočaranje, ali trudim se da ćemo to rešiti. S druge strane, veoma sam zadovoljan proširenjem industrijskih zona. Jer, kada u zonama postane tesno i primorani smo da je proširujemo, to smatram svojim i uspehom ekipe koja sa mnom radi na privlačenju investitora. Kada neko proširuje industrijsku zonu na 550 hektara mislim da je to veoma dobro, posebno što sa nekim investitorima već razgovaramo o tim površinama. To jeste veliki uspehom administracije na čijem sam čelu. Zadovoljan sam i time što je lokalna samouprava dobila nekoliko nagrada jer smo uspešno realizovali razne projekte – rekao je on.

 

 

 

Jedno od pitanja koje je na današnjoj konferenciji bilo upućeno gradonačelniku bilo je i ko je kriv što zdrave pijaće vode nema u gradskom vodovodu.

– Postoje oni koji prebacuju odgovornost na nekog drugog i mogao bih sada da vas ubeđujem kako niko nije kriv, ali to nije tako. Ja sa mojom ekipom tražim rešenje i mi smo odgovorni, naše građane ne zanima da li je problem u “Vodovodu i kanalizaciji”, ili pokrajinskom organu, ili republičkom, verovatno mnogo ljudi i ne zna ko se čime bavi, jednostavno, mi smo odgovorni za to i kada budemo to rešili bićemo najzaslužniji što Zrenjanin ima zdravu pijaću vodu.

 

Izvor:zrenjanin.rs