ZRENJANIN- Za porodicu Munćan iz Radojeva, Nova godina počela je na najlepši način, rođenjem devojčice Anamarije, na Ginekološko-akušerskom odeljenju Opšte bolnice „Đorđe Joanović“. Ana Marija se rodila jutros u 03:25 časova, i ona je prva rođena beba u 2018. godini.

Foto: Aleksandar Blanuša

Tradicionalno, i ovog prvog januara porodilište je posetio gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić,koji je čestitao majkama ostvarivanje najvažnije životne uloge u životu i čestitao Novu godinu, a ovom prilikom uručio prigodne poklone bebama, poklon-pakete sa opremom i kozmetikom.


Gradonačelnik je ovom prilikom rekao:
„Svakog 1. januara dolazimo u posetu porodilištu, i to je jedan od lepših poslova koje obavljam kao gradonačelnik.
Danas sam ponosan i na svoj tim, i jako mi je drago kada se uverim u dobre uslove u našem porodilištu, i bolnici uopšte. U gradskom budžetu smo i ove godine predvideli određene mere kako bi stimulisali roditelje da se odluče na rađanje dece, pre svega te mere se ogledaju kroz jednokratnu pomoć svim prvo rođenim bebama, novčanom nadoknadom od 50.000 dinara, zatim i za svako trugo i treće rođeno dete sa 35.000 dinara, a pomažemo i svim parovima da ostvare najvažniju životnu ulogu, da postanu roditelji, te smo starosnu granicu za vantelesnu oplodnju pomerili na 45 godina, što nas izdvaja u odnosu na druge gradove u Srbiji, po tome prednjačimo, i na to smo vrlo ponosni“, istakao je gradonačelnik.

 
Poruka koju su uputili zaposleni na Ginekološko-akušerskom odeljenju, jeste da parovi ostvare potomstvo i postanu roditelji. Šef odseka za neonatologiju dr Svjetlana Ždrale istakla je statističke podatke o prirodnom priraštaju u toku 2017. godine.

„Nastavlja se blagi trend pada nataliteta, u 2017. godini, u Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“, rođeno je 1407 beba, što je za 10 manje nego 2016. godine ali shodno pozitivnim aktivnostima koje sprovodi Grad Zrenjanin i Vlada Republike Srbije, verujem da će se trend pada nataliteta smanjiti.

U toku prethodne godine ujednačen je odnos rođenih dečaka i devojčica, a imali smo i 18 blizanačkih trudnoća koje su uspešno iznete. Povećan je trend porođaja carskim redom u skladu sa svetskim trendovima u cilju zaštite majki ali prevashodno dece, takođe, u skladu sa željama majki obavljaju se i bezbolni porođaji epiduralnom anestezijom, što nas takođe svrstava u sam vrh porodilišta, ne samo u Srbiji već i izvan njenih granica“, rekla je dr Ždrale.

Direktorka Opšte bolnice „Đorđe Joanović“ Ivana Tešić, zahvalila se gradonačelniku Čedomiru Janjiću na tradicionalnoj novogodišnjoj poseti, i istakla da je novogodišnja noć protekla mirno.
„Želim da se zahvalim gradonačelniku Janjiću na dugogodišnjoj tradiciji i uručivanju poklona i ovog 01. januara u ime svih majki, dece i zaposlenih u našoj bolnici.
Ovo je jedino odeljenje kojem želim više posla u 2018. godini, i drago mi je što upravo sa ovog mesta, gde se rađa novi život mogu poželeti svim svojim sugrađanima srećnu i uspešnu 2018. godinu, i da ih prati dobro zdravlje, rekla je Ivana Tešić.

Takođe, prvorođenoj bebi biće urećeno auto-sedište, dar gradskog Saveta za bezbednost saobraćaja na putevima, a taj poklon, kao i godinama unazad dobiće veći broj beba koje će se u Zrenjaninu roditi na početku ove godine.

 

Izvor:zrenjanin.rs