Zrenjanin- Premijerni koncert Dua BraVe Samba biće održan u utorak, 13. februara sa početkom u 19 časova, u Baroknoj sali Gradske kuće. Nastupaju: Vesna Vučurević na flauti i Branko Barnić na gitari. Ulaz je besplatan.

Duo BraVe Samba nastao je u jesen 2017.godine. Okosnicu muzičke literature koju izvodi ovaj ansambl čine note daleke Argentine i Brazila. Kada su osnivali duo, vodili su se željom da zrenjaninskoj publici dočaraju i približe čudesan svet i zavodljivi ritam Latinske Amerike. Ovo je prvi koncert ovog  jedinstvenog i nadasve interesantnog dua.

 

 Program koncerta

  1. Machado: Popularne melodije BrazilaSambossa
    Paçoca
    Pé de Moleque
    Piazza Vittorio
    Quebra Queixo

    A. Piazzola: Istorija tanga

Bordel 1900
Cafe 1930
Nightclub 1960
Concert d’aujourd’ hui

  1. D. Pujol: Svita ,,Buenos Aires“

Pompeya
Palermo
San Telmo
Microcentro

 

Vesna Vučurević rođena je 1980. godine u Zrenjaninu. Prve muzičke korake pravi u Muzičkoj školi „Josif Marinković“ u klasi prof. Eleonore Šomođi, gde završava i srednju školu. Po pozivu eminentnog profesora Ljubiše Jovanovića, školovanje nastavlja na MA Cetinje gde po završetku studija dobija nagradu Univerziteta za najuspešnijeg studenta, i na poklon flautu na kojoj danas svira. 2003. godine upisuje postdiplomske studije na Fakultetu muzicke umetnosti u Beogradu, takođe u klasi prof. Ljubiše Jovanovića. Završava ih 2006.godine, sa najvišim ocenama, i stiče akademski naziv magistar umetnosti.

Dobitnik je nagrade  FMU iz fonda Bruno Brun za najboljeg studenta postdiplomskih studija. Imala je solo resitale i zapažene nastupe na skoro svim značajnijim festivalima i koncertnim salama u zemlji i regionu (Kolarac, Galerija Progres, Galerija Srpske akademije nauka i umetnosti, Podgoričko kulturno ljeto, Barski Ljetopis, Budva ,,Grad teatar“, KotorArt….). Tokom školovanja osvaja brojne nagrade i laureate na republičkim, saveznim i međunarodnim  takmičenjima, kao solista  i kao kamerni muzicar.

Bila je finalista prestižnog takmičenja ,,Jeunesses Musicales“u Bukureštu 2003 godine. Usavršavala se na  seminarima kod vodećih svetskih flautista (M.Kofler-Austrija, Janos Balint-Mađarska, Michael Debost-USA, Ketlin Chestin – USA, Aurel Nicolet – Švajcarska, Jiri Valek – Češka, Eje Kaufeldt – Švedska, Gunilla von Baar – Švedska….). Od 2004. godine zaposlena je u Muzičkoj školi ,,Stanislav Binički“ u Beogradu, gde počinje njena pedagoška karijera, takođe veoma uspešna, sa visokim nagradama đaka iz njene klase na takmičenjima i festivalima u zemlji. Član je Pevačkog društva ,,Prepodobni Rafailo Banatski “ iz Zrenjanina, koji je na ,,Mokranjčevim danima“ 2017. godine ovenčan  Zlatnom statuetom. Solo je flautistkinja Zrenjaninske filharmonije.


Branko Barnić
je počeo da svira gitaru sa dvanaest godina, kao đak profesora Tajti Josifa. Završio je gimnaziju „Koča Kolarov“ u Zrenjaninu, a kasnije je diplomirao na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora mr. Zorana Krajišnika. U toku osnovnih studija a i kasnije, učestvovao je na seminarima, master-klasovima i radionicama svetski renomiranih gitarista kao što su: Oddair Assad, Pavel Steidl, Roland Dyens, Dušan Bogdanović, Miroslav Tadić, Scott Tenant. U jesen 2013. godine odlazi na dalje usavršavanje u SAD gde najpre stiče „Performer“ diplomu na Univerzitetu u Indijani  „Jacobs School of Music“, u klasi maestra Ernesta Bitetija, a zatim završava master studije na Minnesota Univerzitetu u Minneapolisu, u klasi profesorke Maje Radovanlije. Za vreme post-diplomskih studija bio je asistent na katedri za gitaru, gde je držao grupnu i individualnu nastavu gitare, i Istoriju Rock’n’roll-a.

Koncertno aktivan od 2003. je nastupao kao solista, član raznih kamernih ansambala (duo sa flautom, violinom, trio gitara) i kao solista sa orkestrom. Od 2013. aktivno nastupa u Americi solo i u duu sa gitaristkinjom Milenom Petković. Duo je ostvario mnogo nastupa, od kojih su značajniji  „Lower Town Classics (2015), MAGEF-IN (2015), Minnesota Guitar Society Guitarathon (2016)“ i nekoliko snimaka za „Guitar Salon International“ u Los Anđelesu (2017).

Značajno težište njegovih aktivnosti je svakako i pedagoški rad. U periodu od 2004. do 2013. bio je zaposlen u muzičkoj školi „Josif Marinković“, na mestu profesora gitare. Učenici iz njegove klase osvajali su nagrade na takmičenjima a neki su nastavili studije u zemlji i inostranstvu. Imao je udela u organizaciji festivala „Guitar Art Laureati“ u Zrenjaninu (2009- 2013), a takođe je učestvovao kao član žirija na takmičenjima i festivalima gitare. U periodu 2015-2017 predavao je gitaru na „the Saint Paul Conservatory of Music“ i u muzičkoj školi „St. Joseph’s“  u Saint Paul-u, Minnesota. Od septembra 2017. predaje gitaru u muzičkoj školi „Josif Marinković“ u Zrenjaninu.