Politika- Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da su krajnje neozbiljne tvrdnje Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave da će, nedavno usvojene, izmene Zakona o lokalnoj samoupravi doprineti boljem stanju u gradovima i opštinama.

Nažalost, stanje je potpuno suprotno.

Decenije centralizacije dovele su do katastrofalnog stanja u sitemu lokalnih vlasti.

Gradovi i opštine učestvuju sa, svega, 9% u ukupnim javnim finasijama Srbije, a na zapadu Evrope procenat učešća dostiže i 48%.

Posrtanje lokalnih samouprava jasno se može videti i na primeru Zrenjanina. Nekadašnji privredni gigant danas je  grad sa malim brojem zaposlenih i bez ikakvih investicionih aktivnosti.

U Zrenjaninu je 1987. godine bilo zaposleno 50.000 radnika, a danas samo 30.000.

Prosečne plate u Zrenjaninu su samo pre 30 godina bile 50% više od republičkog proseka, a danas su 5% niže.

Sve ovo su posledice centralizacije i procesa beogradizacije.

Šminkanje stanja koje su nudi iz Vlade Republike Srbije je nedovoljno za bilo kakvo poboljšanje stanja.

-Umesto što se bave marketingom, vlasti moraju početi da poštuju Evropsku povelju o lokalnoj samoupravi Saveta Evrope, koju je naša zemlja ratifikovala 2007. godine i tako se obavezala na njeno poštovanje. Potrebno je menjati sistem! Srbiji treba nov Ustav, koji bi garantovao lokalnu samoupravu. Nastavi li se sadašnja praksa, male opštine će nestati, a one veće će postati poluprazne sredine- – istakao je Aleksandar Marton odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Zrenjanina.