Zrenjanin- Dan oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu, 17. novembar, obeležen je danas polaganjem venaca na spomen-obeležja i odavanjem počasti učesnicima Velikog rata, kao i nizom svečanih manifestacija.
 
Na današnji dan, pre 100 godina, 17. novembra 1918. godine, ulaskom u grad pripadnika Prve armije vojvode Petra Bojovića, Gvozdenog puka „Knjaz Mihajlo“ i Pešadijske brigade pukovnika Dragutina Ristića – „Brigadira“, nastupile su velike istorijske promene, smena vlasti i smena država na ovim prostorima. Nakon oslobođenja u Prvom svetskom ratu, Veliki Bečkerek i Vojvodina prestali su da budu deo poražene Austrougarske monarhije, a samo nekoliko dana kasnije, 25. novembra, na Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu, odlučeno je da se Baranja, Bačka, Srem i Banat pripoje Srbiji.
 
  
 
Program obeležavanja godišnjice od oslobođenja u Prvom svetskom ratu – Praznika Grada Zrenjanina, traje već nekoliko dana, a centralna svečanost počela je danas polaganjem venaca na spomen – obeležje učesnicima Prvog svetskog rata na Gradnuličkom groblju, polaganjem venaca na spomen – ploču oslobodiocu grada, brigadnom pukovniku Dragutinu J. Ristiću, Vojvodi Petru Bojoviću i srpskim dobrovoljcima – učesnicima Prvog svetskog rata.
 
Vence su položlili predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Grada Zrenjanina, Srednjebanatskog upravnog okruga, Udruženja ratnih dobrovoljaca oslobodilačkih ratova 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca, Gradskog odbora Saveza potomaka ratnika 1912-1920. godine, Društva rusko-srpskog prijateljstva, Odbora za obnovu spomenika Kralju Petru i pojedinih političkih stranaka.
 
Na  Trgu slobode održan je i pomen palim ratnicima i dobrovoljcima, a činodejstvovali su sveštenici Srpske pravoslavne crkve u Zrenjaninu.
 
Povodom Praznika grada Zrenjanina i stogodišnjice od od oslobođenja grada, Zrenjaninska filharmonija održaće,  večeras u 20 časova u Kristalnoj dvorani, koncert sa solistima svetskog renomea – operskom divom Jadrankom Jovanović i virtuozom na fruli Borom Dugićem. Koncert je poklon grada i ulaz je slobodan.
   
 
Pogledajte video prilog obeležavanja stogodišnjice oslobođenja grada: