Zrenjanin- Pogledajte program Kulturnog centra Zrenjanina za april  2019. godine: 

 

 

 

UTORAK, 2. APRIL

PROMOCIJA ČASOPISA „POLITIKON“

Promocija novog broja časopisa „Politikon“ biće održana u utorak, 2. aprila u 19 časova u Maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina. Govoriće dr Duško Radosavljević i dr Radivoje Jovović, politikolozi.

 

SREDA, 3. I ČETVRTAK, 4. APRIL

FILMSKA LEKTIRA NA VELIKOM PLATNU

FILM: „STRANAC“

Kulturni centar Zrenjanina u toku aprila počinje sa realizacijom programa pod nazivom: „Filmska lektira“ u okviru kojeg će se u toku godina prikazivati filmski klasici snimani na temu i po motivima književnih dela. U sredu, 3. i četvrtak, 4. aprila na repertoaru je film: „Stranac“/Lo straniero (italijansko-frencuski-alžirski igrani film snimljen 1967, u trajanju od 104’). Film je režirao Lukino Viskonti (Luchino Visconti) i predstavlja adaptaciju istoimenog romana Alberta Kamija. U glavnoj ulozi je Marčelo Mastrojani koji tumači ciničnog i od društva otuđenog Francuza koji je uhapšen i doveden na sud zbog toga što je u svađi ubio jednog Arapina.  Ovo je jedina ekranizacija Kamijevog remek dela.

  • Film se prikazuje u Maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina od 20 časova.
  • Ulaz je besplatan.

 

 

SUBOTA, 6. APRIL

IZLOŽBA PORTRETA RAJNE KRULJ

„I SAM SI PESMA“

  • Izložba je otvorena od 6. do 18. aprila

U subotu, 6. aprila u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina biće otvorena izložba likovne umetnice Rajne Krulj. Autorka publici predstavlja svoje slikarsku celinu pod nazivom: „I sam si pesma“. Izložba se otvara u 19 časova.

 

Mirolsav Aleksić o likovnom radu Rajne Krulj i njenoj izložbenoj celini navodi da:

U linijama Rajninih portreta  sublimisana je njena predstava o pesnicima, ali više ne toliko kao o istorijskim ličnostima, već kao o personalizovanim poetikama.Namerna odstupanja od  idealnih crta zadatog  portreta  u funkciji su razbijanja oveštalih ljuštura školskog pristupa i kanonskih tumačenja  njihove poezije. Njene intervencije su lirske i neuhvatljive.  Ona ne definiše već sugeriše:  oblikom usana, senkom oko očiju, grimasom na licu, pramenom kose,  spletom bora, položajem šake,  tretmanom pozadine…“

O autorki

  • Kraći biografski zapis
  • Rajna Krulj iz vojvođanskog mesta Vojvoda Stepa, rođena je 1961. u Zrenjaninu. Studirala je medicinu i književnost a 1999. diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, odsek – slikarstvo u klasi prof. Halila Tikveše i prof. Jovana Rakidžića. Svoje radove izlagala je više puta na samostalnim i kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Bavi se performansom. Dobila je nagradu za crtež-studiju i za najbolji ostvareni uspeh na prvoj godini studija a na sajmu Art-ekspo 2004. godine predstavila se performansom „Ljudi, ikona Božja“. Njen kratkometražni film „Noć svetla, svetla kao dan“ prikazan je 2003. godine na 50. Festivalu jugoslovenskog dokumentarnog i kratkometražnog filma. Svojim radovima učestvovala je u pratećem delu programa Međunarodnog festivala igre 2014. u Narodnom pozorištu u Beogradu. Njene slike se nalaze u privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu. Živi i radi u Zrenjaninu.

 

UTORAK, 9. APRIL

U utorak, 9. aprila u Maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina od 19 časova biće održana promocija knjige Branka Pavlovića „Iskorak u slobodu – izoštravanje slike geopolitičkih procesa“. Pored autora o knjizi govore i dr Jovan Dušanić – ekonomista, dr Slobodan Antonić – sociolog i dr Slobodan Reljić – novinar.

 SREDA, 10. I ČETVRTAK, 11. APRIL

FILMSKA LEKTIRANA VELIKOM PLATNU

FILM: „ZLOČIN I KAZNA“

U sredu, 10. i četvrtak, 11. aprila u Maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina od 20 časova u okviru programa „Filmska lektira“ na repertoaru je američki film: „Zločin i kazna“/Crime and Punishment (1935, 88’).  Film je snimljen po motivima jednog od najpoznatijih ruskih književnih klasika o čijoj popularnosti govori i to da je snimljeno čak 25 filmova koji su inspirisani istoimenim romanom Fjodora Dostojevskog. Ovaj film je režirao Josef Von Sternberg a u njemu igraju: Peter Lorre, Edward Arnold, Marian Marsh i dr.

Ulaz na projekcije je besplatan.

 

 

SREDA, 10. APRIL

IZLOŽBA SRĐANA MARKOVIĆA

U Malom salonu Kulturnog centra Zrenjanina u sredu, 10. aprila biće otvorena izložba radova Srđana Markovića.

Marković je učenik četvrte godine ETŠ “Jovan Trajković”, pod likovnim mentorstvom  je slikara Aleksandra Kačara i  do sada je izlagao na četiri kolektivne izložbe koje su održane u Kulturnom centru Zrenjanina i gradskom Duhovnom centru. Priprema se za upis na likovnu akademiju a ovom izložbom publici će predstaviti svojih devet radova. Otvaranje je zakazano za 19 časova.

 PETAK, 19. APRIL

IZLOŽBA  TINE LEPOSAVIĆ

“MOJ SVET”

  • Izložba je otvorena od 19. aprila do 9. maja 2019.

U petak, 19. aprila u 19 časova izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina biće otvorena izložba likovne umetnice Tine Leposavić pod nazivom: “Moj svet”. Izložba objedinjuje autorkin rad u pozorištu i oblasti slikarstva sa kojima se bavi već duži niz godina. Postavka obuhvata i predstavlja igru dvodimenzionalnih slika i trodimenzionalnih lutaka.

Kako autorka navodi putem slikarstva priča jednu intimnu, ličnu priču i prikazuje njen doživljaj sveta, ljudi, emocija i okruženja u kom stvara. Na slikama ima mnogo likova, svi oni su “puno toga u jednom” a  svaki predstavlja neku osobinu, emociju ili osobu u određenom prostoru koji je predstavljen kao pozorišna scena. Centralna figura, figura iz prvog plana je žena, prvenstveno zato što se autorka bavi sopstvenim emocijama…likova ima mnogo i oni se nalaze u jednom nadrealnom svetu pozornice u univerzalnom vremenu…Sama izložbena postavka sa slikama, lutkama, crtežima, kostimiranim učesnicima i zajedno sa publikom, zapravo kreira još jednu sliku autorkinog zamišljenog teatra…

 

  • Biografski podaci
  • O autorki

Tina Leposavić rođena je u Požarevcu 1978. godine. Završila je Akademiju primenjenih umetnosti u Beogradu – odsek kostimografije. Tokom studija radila je kao asistent kostimografa na nekoliko predstava, radila je u alternativnim pozorištima, sa renomiranim lutkarima, sarađivala sa studentima režije FDU u Beogradu radeći kostime za njihove ispitne i diplomske predstave…osim kostimografije, Tina se bavi slikarstvom i ilustracijom – dizajnom korica knjiga. Trenutno radi kao kostimograf u Centru za kulturu u Požarevcu. Članica je i saradnica više likovnih udruženja i nevladinih organizacija. Učesnica je više slikarskih kolonija u zemlji i inostranstvu.

Više o radu Tine Leposavić možete pogledatu na web prezentaciji:www.tinaleposavic.com

 

PETAK, 19. APRIL

KONCERT VLATKA STEFANOVSKOG

U Kulturnom centru Zrenjanina u petak, 19. aprila biće održan muzički program pod nazivom: „Vlatko Stefanovski – Solo performans“. Program počinje u 20 časova, cena ulaznice je 1000 dinara a karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra svakog radnog dana i subotom od 10 do 12 i od 18 do 20 časova.

Nastup najpoznatijeg balkanskog gitariste zrenjaninska publika će imati priliku da pogleda nakon više od 10 godina od njegovog poslednjeg gostovanja.

 

 

SUBOTA, 20. APRIL

KONCERT KUD „ĐERĐEF“

U subotu, 20. aprila u Kulturnom centru Zrenjanina biće održan treći godišnji koncert Centra za očuvanje tradicionalne kulture (COTK) „Đerđef“. Koncert počinje u 19 časova a cena ulaznice je 250 dinara. U okviru programa, koji će trajati sat i dvadeset minuta, nastupaju sve igračke i pevačke grupe uz orkestar u punom sastavu.

„Đerđef“ je mlado kulturno-umetničko društvo čiji je glavni i odgovorni umetnički rukovodilac Milorad Mića Đurić. Kontakt telefon: 061/30398340

UTORAK, 23. APRIL

U utorak, 23. aprila u Maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina u 19 časova biće održana tribina „Druga strana altruizma“. Na tribini govori: Jovana Popovac – psiholog i psihoterapeut.

 

UTORAK, 23. APRIL

PREDSTAVA „CRNA KUTIJA“

Pozorišna predstava „Crna kutija“ koja je urađena u produkciji i  pod brendom Beogradskog dramskog pozorišta,  biće izvedena u utorak, 23. aprila na Velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina sa početkom u 20 časova. Predstavu je režirao Andrej Nosov, inspirisana je filmom „Savršeni stranci“ Paola Đenovezea a u njoj igraju: Ivana Zarić, Ljubinka Klarić, Petar Benčina, Nataša Marković, Nemanja Oliverić, Ivana Nikolić i Aleksandar Vučković.

Karte  se  prodaju od petog aprila na biletarnici Kulturnog centra, svakog radnog dana i subotom od 10 do 12 i od 18 do 20 časova po ceni od 900 i 1000 dinara. Dodatne informacije o prodaji karata na: 023/566-712.

 

Svi živimo tri života: javni, privatni i tajni. Nekada smo tajne čuvali u glavi a danas u SIM kartici. Šta bi bilo kada bi SIM kartica mogla da govori?

Okupljeni da dočekaju pomračenje meseca, sedmoro prijatelja tokom večere razotkriva svoje najintimnije tajne i žudnje, tražeći izlaz iz igre istine mobilnim telefonima. Šta je istina, a šta tajna? Koliko dobro poznajemo one najbliže sa kojima i pored kojih živimo?

 

 FILMSKI FESTIVAL SLOBODNA ZONA

U KULTURNOM CENTRU ZRENJANINA

U TOKU APRILA I MAJA 2019.

Sedam najboljih filmova sa 14. festivalskog programa, filmskog festivala “Slobodna zona” koji je održan od 7. do 12. novembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu,  filmovi po izboru publike i selektora festivala, kreću na svoju turenju po gradovima Srbije. U Kulturnom centru Zrenjanina filmovi se prikazuju od sredine aprila do kraja maja svake srede i četvrtka u Maloj sali  od 20 časova a ulaz na njihove  projekcije je besplatan.

Predvodnik ovogodišnjeg izbora je film koji je otvorio novembarski festival u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. U pitanju je igrani film o ruskom novom talasu – „Leto“ (prikazuje se 17. i 18. aprila) , koji oslikava ljubav, bunt i rokenrol u socijalističkom Lenjingradu osamdesetih.

Zatim sledi švedski dokumentarac „Bergman: godina života“ (prikazuje se 24. i 25. aprila) o godini kada je Imngmar Bergman, jedan od najgenijalnijih reditelja svih vremena bio u zamahu svoje karijere i snimio dva remek dela, a režirao četiri pozorišna komada.

Još jedan svetski hit koji Turneja Slobodne Zone donosi na svoj repertoar i koji filmska kritika naziva i novom Kazablankom, je film „Tranzit“ (na programu je 1. i 2. maja) najpoznatijeg nemačkog reditelja Kristijana Pecolda, o izbeglici iz Nemačke koji preuzima identitet ubijenog francuskog pisca i pokušava da pronadje njegovu ženu.

Publika širom Srbije imaće priliku da pogleda i igrani film „Kapetan“ (na programu je 8. i 9. maja) o  mladom nemačkom vojniku koji u poslednjim danima rata preuzima identitet nacističkog oficira i postaje monstruozni zločinac

Na repertoaru ovogodišnje Turneje je i film koji je na festivalu u Kanu proglašen za dokumentarac godine i koji je osvojio Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film. U pitanju je film  „Srbenka“ (15. i 16. maj) Nebojše Slijepčevića, koji je osvrće na događaj 1991. kada je u centru Zagreba ubijena dvanaestogodišnja devojčica srpske nacionalnosti.

Ističe se i igrani film “Tri lica” (22. i 23. maj) Džafara Panahija, o mladoj Iranki kojoj roditelji ne dozvoljavaju da studira glumu, već bi u skladu sa tradicijom trebalo da se uda.

Idealan za mlađu publiku (12+), ali i za odrasle je igrani film „Najbolji ortaci“ (na programu je 29. i 30. maja)  o Ambersonu koji pomaže najpopularnijem dečku u školi da osvoji ćerku novog profesora francuskog jezika.

 

Više detalja o filmovima možete naći u nastavku, kao i na sajtu Slobodne zone:

www.freezonebelgrade.org

O FILMOVIMA:


 SREDA, 17. I ČETVRTAK, 18. APRIL

“Leto” (igrani film), r. Kirill Serebrennikov / Rusija, Francuska, 2018, 126′

U Lenjingradu 80-ih rok muzika se sluša pred komisijom za cenzuru u strogo kontrolisanim uslovima. Uprkos tome, grupa mladih rokera i pankera i njihovi obožavatelji krišom se okupljaju u stanovima da bi slušali muziku sa Zapada, komponuju i sviraju po malim klubovima za mlade. Tokom jednog toplog leta ranih osamdesetih, Majk, nekrunisani kralj te mini andergraund scene pomaže mladom i talentovanom Viktoru Tsoju da postane zvezda. Kada se Majkova žena Nataša zaljubi u Viktora, nastaje nesvakidašnji ljubavni trougao. Sjajni glumci i fenomenalan soundtrack zvezda sovjetskog roka i panka 80ih dopunjuju Bowie, Dylan, T-Rex, Sex Pistols, Velvet Underground, Led Zeppelin. Kroz nadrealne muzičke scene oni postaju alter ego glavnih junaka. Oni su uzori, simboli, nedosanjan san jedne mladosti bez budućnosti.
Film je premijerno prikazan ove godine na filmskom festivalu u Kanu, bez prisustva reditelja koji se već više od godinu dana nalazi u kućnom pritvoru zbog optužbi za proneveru sredstava namenjenih produkciji predstava u pozorištu u kome je umetnički direktor. Snimanje filma LETO priveli su kraju njegovi saradnici na osnovu snimajućih proba i rediteljevih beleški.
http://freezonebelgrade.org/?sermons=leto-igr

 

 

 

 

SREDA, 24. I ČETVRTAK, 25. APRIL

“Bergman – godina života”  (dokumentarni film), r. Jane Magnusson / Švedska, 2018, 117’

U periodu od šest godina, sredinom 20. veka, dešava se nešto neverovatno. Visoki, mršavi Šveđanin, na pragu četrdesete, ulazi u kreativni period bez presedana. Između 1957. i 1963. godine on režira neke od najznačajnijih klasika u istoriji filma, producira veliki broj pozorišnih produkcija za scenu i radio, i pored toga režira šest televizijskih filmova. U okvirima savremenih filmskih stvaralaca Ingmar Bergman ostaje nenadmašan do današnjeg dana.
http://freezonebelgrade.org/?sermons=bergman-godina-zivota-dok

 

 

 

SREDA, 1. I ČETVRTAK, 2. MAJ

“Tranzit “ (igrani film), r. Christian Petzold / Nemačka, Francuska, 2018, 102’
Nemačke trupe su nadomak Pariza. Georg beži u Marsej u poslednjem trenutku. Njegov prtljag sadrži legat pisca Vajdla, koji je okončao sopstveni život iz straha od progona. Ovaj legat sadrži manuskript, nekoliko pisama i odobrenu vizu od strane ambasade Meksika. U ovaj lučki grad primljeni su samo oni koji mogu da dokažu da će ga napustiti, što znači da vam je neophodna dozvola ulaska od potencijalne zemlje domaćina. Preuzevši Vajdlov identitet, Georg pokušava da se domogne jedne od retkih propusnica za brod.
http://freezonebelgrade.org/?sermons=tranzit-igr

 

 

 

SREDA, 8. I ČETVRTAK, 9. MAJ

“Kapetan”  (igrani film), r. Robert Schwentke / Nemačka, Poljska, Portugalija, Francuska, 2017, 118’
U poslednjim danima Drugog svetskog rata mladi nemački vojnik, boreći se da preživi, pronalazi uniformu nacističkog oficira. Lažno se predstavljajući, on uz uniformu preuzima i njegov identitet i postaje monstruozni zločinac poput istih onih ljudi od kojih pokušava da pobegne.
http://freezonebelgrade.org/?sermons=kapetan-igr

 

 

SREDA, 15. I ČETVRTAK, 16. MAJ

“Srbenka”  (dokumentarni film), r. Nebojša Slijepčević / Hrvatska, 2018, 72’
U zimu 1991. godine u Zagrebu je ubijena dvanaestogodišnja devojčica srpske nacionalnosti. Četvrt veka kasnije reditelj Oliver Frljić režira pozorišnu predstavu o tom slučaju. Probe postaju kolektivna psihoterapija, a dvanaestogodišnjoj glumici Nini se čini kao da se rat nikada nije završio.
http://freezonebelgrade.org/?sermons=srbenka-dok

 

 

 

SREDA, 22. I ČETVRTAK, 23. MAJ

“Tri lica”  (igrani film), r. Jafar Panahi / Iran, 2018,100’
Iako je Džafaru Panahiju od 2010. godine zabranjeno da snima filmove, on nastavlja sa radom bez odobrenja iranskih vlasti. Njegov najnoviji film, Tri lica, je na Kanskom festivalu prihvaćen sa entuzijazmom. Režiser se ponovo našao za volanom, ovog puta u društvu iranske glumice Behnaz Džafari, i njih dvoje kreću na put u jedno selo na granici sa Azerbejdžanom. Mlada devojka Marzije Rezai se putem video poruke obraća reditelju. Ona bi htela da studira glumu i čak biva primljena na studije glume. Međutim, njeni roditelji poštujući tradiciju nameravaju da je udaju i na taj način staju na put njenoj želji. Tri lica je road movie protiv patrijarhata i predstavlja filmsku odu glumicama i svima koji to žele da budu.
http://freezonebelgrade.org/?sermons=tri-lica-igr

 

 

 

 

SREDA, 29. I ČETVRTAK, 30. MAJ

“Najbolji ortaci “ (igrani film), r. Toby MacDonald / Velika Britanija, 2018, 95’
‘Samo najjači opstaju’ je glavna filozofija u engleskom muškom internatu u Kaldermauntu. Ako nisi snažan, atletski tip, ti si gubitnik. To niko ne zna bolje od štrebera Ambersona, koji je bio na dnu školske društvene lestvice od kada ga sećanje služi. Ambersonov život se okreće naglavačke kada se u školi pojavi Agnes, neodoljiva ćerka nastavnika francuskog. Odjednom Amberson postaje ljubavni posrednik između Agnes i Vinčestera, školske zvezde i sportskog heroja. Vinčester definitivno ima izgled kojim može da osvoji Agnes, ali Amberson ima harizmu. Da li će Amberson imati hrabrosti da joj prizna istinu i pokaže ko je u stvari?
http://freezonebelgrade.org/?sermons=najbolji-ortaci-igr

 

 

Organizator zadržava pravo izmene programa.