Zrenjanin- U okviru Ciklusa danskog filma, u toku marta, u Kulturnom centru Zrenjanina svake srede i četvrtka u Maloj sali od 20h prikazuju se filmovi novije produkcije i dobitnici su nekih od najprestižnijih danskih i međunarodnih filmskih nagrada. U sredu, 4. i četvrtak, 5. marta na programu je film „Ključevi, kuća, ogledalo“,  11. i 12. marta organizuje se projekcija filma „Da skratimo priču“, 18. i 19. marta prikazuje se film „Tiho srce“. Ciklus se završava filmom „Šarmer“ koji je na programu 25. i 26. marta. Ulaz  je besplatan.

Projekcije  se organizuju u saradnji sa Ambasadom Danske.

 

U sredu, 4. marta biće upriličeno i svečano otvaranje početka filmskih projekcija sa predstavnicima Ambasade Danske.

 

 

VIŠE O FILMOVIMA:

 

1. „Ključevi, kuća, ogledalo“, 4. i 5. mart

Lili i Maks su u braku više od 50 godina. Sada žive zajedno u domu za stare gde je Maks smešten na rehabilitaciju posle moždanog udara. Lili, koja je godinama potiskivala svoje želje i potrebe, očajnički čezne za uzbuđenjem ili bar pažnjom u svom životu. Zato je veoma uzbuđena kad se u susedstvo doseljava čovek koga zovu „Pilot“. Ipak, porodica i osoblje doma nikako nemaju razumevanja za novonastalu situaciju.

Film je dobio dve nagrade „Bodil“ (koja se smatra za najugledniju filmsku nagradu u Danskoj) – za najbolju sporednu žensku ulogu i za fotografiju. Film je pobedio na festivalu u Roterdamu, a u Geteborgu 2015. godine je nominovan za najbolji nordijski film te godine.

 

2. „Da skratimo priču“, 11. i 12. mart

Ovo je priča o Elen i njenim prijateljima, ljudima na pragu četrdesetih godina svog života. Svako od njih ima svoje probleme i na svakog od njih su ljubav i život ostavili različit trag. Priča je ispričana u osam poglavlja, od kojih svako predstavlja drugačiju ali karakterističnu situaciju – doček Nove godine, venčanje, zabava, godišnjica itd. Svaki od junaka filma kroz ove događaje definiše (i redefiniše) sopstvenu sliku o istinskoj ljubavi.

Mille Lehfeldt je za ulogu u ovom filmu dobila nagradu „Bodil“, nauglednije dansko filmsko priznanje. Istu nagradu film je dobio za scenario. Takođe dobitnike je Danske filmske nagrade za najbolju sporednu žensku ulogu (2016, Trine Dyrholm).

 

3. „Tiho srce“, 18. i 19. mart

Tri generacije jedne porodice okuplja se tokom jednog vikenda da bi se oprostilo od Esther. Ona boluje od neizlečive bolesti i odlučila je da život, kad se vikend završi, okonča eutanazijom u čemu će joj pomoći muž Poul. Ali kako se kraj približava, Estherinim ćerkama Heidi i Sanne postaje sve teže da ispune majčin zahtev i sve teže da kontrolišu demone prošlosti.

Smatra se da je ovo jedan od boljih filmova Billea Augusta (dobitnika Oskara za film „Pele osvajač“ 1989. godine. Film je dobio četiri „Bodila“, najuglednije danske filmske nagrade (najbolji film, scenario, sporedna ženska i muška uloga), Danica Ćurčić je dobila Dansku filmsku nagradu za sporednu žensku ulogu, a Paprika Stern je dobila nagradu za najbolju glumicu na festivalu u San Sebastijanu.

 

 

4. „Šarmer“, 25. i 26. mart

Napeta mešavina drame i trilera „Šarmer“ novije je delo Milada Alamija, iranskog režisera koji stvara u Danskoj. Radnja se vrti oko Esmaila, mladog Iranca koji očajnički traga za ženom koja mu može obezbediti ostanak u Danskoj. Rađa se ljubav, a pitanje ostanka postaje pitanje opstanka.

Režiser Alami dobio je nagradu za najboljeg mladog režisera na festivalu u Čikagu, nagrađen je za najbolji film na beogradskom FEST-u i, na istom festivalu, za najbolji scenario. Film je nagrađen u Geteborgu, Libeku, Palm Springsu i Sahalinu.