Zrenjanin- Načelnica srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević održala je danas treću sednicu Saveta Srednjobanatskog upravnog okruga u proširenom sastavu na temu sagledavanja aktuelne epidemiološke situacije u Srednjobanatskom upravnom okrugu a u cilju preduzimanja preventivnih mera radi sprečavanja širenja zaraze virusom COVID- 19.
Sednici su prisustovali članovi Saveta: predsednik opštine Žitište Mitar Vučurević, predsednik opštine Sečanj Predrag Rađenović, predsednik opštine Nova Crnja Vladimir Brakus i po ovlašćenju gradonačelnika Zrenjanina Dragan Ćapin, pomoćnik gradonačelnika i po ovlašćenju predsednika opštine Novi Bečej Milan Stojšin, načelnik Policijske uprave Zrenjanin Dragiša Vojnović, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin dr Radivoj Filipov i direktor RPK Zrenjanin Predrag Stankov.
Na osnovu podataka Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin konstatovano je da je situacija na teritoriji Srednjobanatskog upravnog okruga pod kontrolom ali da je nestabilna s obzirom na stanje u celoj zemlji.
Sve lokalne samouprave su se obavezale da u što kraćem roku održe sednice Štabova za vanredne situacije i na osnovu preporuka donesu odluku o određivanju posebnih mera zaštite stanovništva od zarazne bolesti COVID- 19 na teritoriji svoje opštine.
Upućuje se apel svim građanima da je u cilju zdravstvene bezbednosti neophodno poštovanje mera, prvenstveno nošenje maski u zatvorenom prostoru, održavanje fizičke distance, korišćenje sredstava za dezinfekciju ruku. Takođe se apeluje i na izbegavanje većeg okupljanja u zatvorenim prostorima.
Ukazano je i na neophodnost poštovanja svih propisanih mera u privrednim subjektima kako bi se povećao nivo zaštite radnika i stanovnika u Okrugu.
Na osnovu iznetog stanja na sednici Saveta je na kraju zaključeno da trenutno još nije neophodno uvođenje vanredne situacije u lokalnim samoupravama Okruga i izražena nada da će poštovanje propisanih mera dati rezultate uz poruku „Budimo odgovorni prema sebi i prema drugima„.