Zrenjanin- Promocija knjige Branke Jajić  „Podnebesje “  biće održana u ponedeljak, 19. oktobra sa početkom u 19 časova, u Velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina. Reč je o zbirci priča  čija se radnja zbiva u detinjstvu, mladosti i zrelom dobu, u kojima se prepliću stvarnost i mašta, životna faktografija i imaginativna pređa.

U jednoj od priča, pod nazivom „Sreća i nesreća“ uobličeno je na literaran način emotivno stanje nakon povreda opasnih po život zadobijenih 19. maja, 2018. godine, kada je autorka vodila program manifestacije „Banatska priča “ i u nastavka tragedije u kojoj je izgubila supruga, ljubav svoga života.  U međuvremenu, između smrti i života, između neba i zemlje…

O knjizi će govoriti mr Milena Bečejac i Jovana Todorović – recenzentkinje, Dalibor Bubnjević, direktor i glavni urednik lista „Zrenjanin“, Milan Bjelogrlić, direktor Narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ i autorka Branka Jajić.

Predviđen je i prigodan kulturno umetnički program.

Ulaz je slobodan uz  obavezno nošenje maski i druge neophodne mere zaštite.

 

Mr Milena Bečejac– novinarka, kolumnistkinja lista „Zrenjanin“

„Sve je to u nama. Napisano drugom rukom, ali svi smo tu. Pronalazimo se u pričama, u sećanjima, u ispovednoj prozi Branke Jajić. Kao da smo ih, na momenat, sami napisali, jer već od prvog čitanja, mi, čitaoci, i autor, postajemo jedno. U slikama detinjstva, mladosti, u radostima, ali i u tuzi…

U svemu što je život sam!

Trebalo je, međutim, naći hrabrosti da se on, život, podeli sa nama. Te fine životne niti, ta nežna osećanja, sreću, bol, ali i ono neuhvatljivo, bezvremeno, trebalo je izliti u priče, stopiti ih u knjigu. U knjigu koja se ne dovršava kada se zatvore korice. Ona tada, u talasima emocija, počinje da živi u nama, da boji naše duše.”

Jovana Todorović, studentkninja postdiplomskih studija književnosti  Filozofskog fakulteta u Novom Sadu

„Nakon celoživotnog bavljenja književnošću, Branka Jajić napokon je odlučila da deo svog literarnog sveta omeđi koricama knjige. Premda nevelika obimom, knjiga ,,Podnebesje“ predstavlja zbirku priča odnosno, kako ih autorka sama određuje, životnih pripovedaka. Zbirku čini ukupno njih sedam. Uvodna pripovetka ,,Sve djevojke vrane i svrake, ja – tica prepelica“ funkcioniše i kao podnaslov zbirke. Ona je jedina koja odstupa od osnovnog pripovedačkog tona i predstavlja autorkin svojevrsni izlet u fantastiku.

Slobodno bi se moglo reći da čitava zbirka funkcioniše kao amalgam ljubavi i smrti, shvaćenih u najširem značenju. Lik autorkinog supruga, Dragana Gage Jajića, kao da lebdi nad čitavom zbirkom. Defakto, većina ispripovedanog proživljena je kraj njega, a najpotresniji redovi posvećeni su upravo njemu.”

Branka Jajić je rođena u Lici, na Pokrov Presvete Bogorodice, a detinjstvo i mladost je provela u Zrenjaninu, gde je završila Drugu eksperimentalnu gimnaziju – Prirodno matematički smer i Muzičku školu „Josif Marinković”– violina (pet i po godina). Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu – Smer jugoslovenske i svetske književnosti, a postdiplomske studije komunikologije je završila na Sveučilištu u Zagrebu. Magistrirala je na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin” u Zrenjaninu – „Ljudi koji su promenili svet“ – Nikola Tesla, Mihajlo Idvorski Pupin, Milutin Milanković i Mileva Marić Anštajn. Dobitnica je brojnih nagrada za književnost, prirodne nauke i sport, među kojima je i Nagrada Ujedinjenih nacija za literarni rad (pod šifrom) „Omladina i njena odgovornost za budućnost sveta“. Najtrofejnija je sportistkinja na olimpijadama novinara u Grčkoj, Turskoj i Bugarskoj. Bila je glavna i odgovorna urednica lista „Zrenjanin“ i dugogodišnja urednica kulture, saradnica brojih medija (novine, radio, TV).  Novinarstvo je učila u „Večernjim novostima“ i „Studiju B“ – jedna od urednica emisije „Dijagonale“. Dugogodišnja je čalnica UNS-a. Učestvovala je na naučnim konferencijama i kongresima u Beogradu, Zrenjaninu i Novom Sadu – Srbija, Valensiji – Španija, Banjaluci – Republika Srpska, Rimu i Peruđi – Italija, Dubrovniku – Hrvatska. Naučne radove piše, uglavnom, sa ćerkom Jelenom koja je završila doktorske studije u Novom Sadu, a naučni rad završava u SAD. Predstoji joj odbrana doktorskog rada „Uloga korporativne društvene odgovornosti u razvoju izvrsnosti domaćih preduzeća“. Jedina je dvostruka je dobitnica Nagrade Grada Zrenjanina. Vlasnica je i glavna i odgovorna urednica sajta „Brankine novosti“. Glavna je i odgovorna urednica časopisa „Panonska zora“.