Retko koje mesto na planeti zemlji, spaja tropske lepote prirode i kulturno istorijsko nasleđe kao što to čini biser u srcu Indijskog okeana, Zanzibar.

Tirkizno plavo more, plaže posute najfinijim čistim belim peskom, tropska klima i egzotika koja se oseća svakim udahom, sa jedne strane čine ovo ostrvo savršenom destinacijom za turiste iz svih krajeva sveta, koji sa strašću uživaju u sirovoj umetnosti majke prirode. Ali druga strana medalje u ovom slučaju samo upotpunjuje doživljaj Zanzibara, te je njegova bogata istorija, otelotvorena u glavnom gradu ostrva (Stoun Town) pre više od 20 godina stavljena pod zaštitu UNESCO-a.

 

Miks kultura koje su svoje pečate ostavile tokom istorije, od persijske, preko arapske do evropske, pri prvom kročenju ostavlja posetioce u kulturološkom šoku, jer je ovo jedno od retkih mesta na svetu gde se diverzitet folklora tako skladno i neprimetno spaja u celinu.

Srdačnost lokalnog stanovništva je nadaleko poznato, uvek nasmejani meštani nisu izuzetak, već pravilo koje potvrđuje floskulu da novac ne znači sreću.

Na Zanzibaru postoje čak 3 zvanična jezika, Svahili, Arapski i Engleski, dok je tanzanijski šiling valuta na ostrvu (preporuka je da ponesete dolare koje možete razmeniti kada pristignete).

 

Najpopularnija mesta za obilazak i aktivnosti na Zanzibaru: 

Prison Island, nekada zatvor za odbegle robove, a danas oaza i dom ogromnih Aldabra kornjača.

Plovidba tradicionalnim čamcima po okolnim ostrvcima, uvalama i plažama.

Obilazak Jozani šume, poslednjeg staništa crvenog Kolobus majmuna, gde možete iskusiti jedan od neobičnijih safarija u Africi.

-Kako Zanzibar nazivaju i ostrvom začina, neizostavna stanica jeste i čuvena farma začina, gde možete probati neke od autohtonih vrsti začina i voća.

-Za ljubitelje ronjenja, školjki i koralnih grebena tu je čuveno ostrvo Mneba, gde se možete naći oči u oči sa delfinima ili džinovskim morskim kornjačama.

Ukoliko Vas je ovaj tekst zaintrigirao, svoje putovanje već danas možete rezervisati u Barcino Toursu, na adresi Svetozara Markovića 2 u Zrenjaninu.


Ponudu organizovanog grupnog putovanja na Zanzibar od 12. Februara možete pogledati na sledećem linku: https://barcino.travel/daleke-destinacije/zanzibar/zanzibar-13-dana/