Zrenjanin- Izložba Mihala Đurovke  „Programiranje osećaja u boji“ biće otvorena u četvrtak, 4. februara u 18 časova, u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina. Izložba sadrži oko 40 slika različitih formata rađenih tehnikom – ulje na platnu.

Program otvaranja može da se prati i na FB stranici Kulturnog centra.

 

 

O likovnom izrazu

O Đurovkinom radu iz likovne kritike izdvajamo kraća zapažanja Lazara Simonovića: „Fluorescentni, odnosno, sintetički bojeni opsezi, približni emanacijama monitora i katodnih cevi, u funkciji su namere da kolori i kompoziciona obličja, optičkim iluzivizmom i kinetikom izazovu određeni stav i sud kod posmatrača.

U neposrednoj vezi je i umetnikovo apsolutno samoodricanje od bilo kakve figurativne opažajnosti koja bi eventualno plenila, ali izvesno i odvlačila pažnju od primarnog, tj. sučeljavanja boja i oblika, kao elementarnih i „molekularnih“ poredaka stanja i stvari.

……fizionomiju i teoretsku celinu kompozicije Mihal Đurovka postigao je kretanjima i susretanjima sličnog sa sličnim, uvek oko istog misaonog stožera , a rafinmani načini na koje je to činjeno, svrstavaju umetnika u malobrojnu ligu onih koji, prevashodno intelektualnim procesima, stvaraju kreativnu opažajnost.“…

 

Kraći biografski zapis

Mihal Đurovka je rođen 4. oktobra 1972. godine u Novom Sadu. Slikarstvo je diplomirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Halila Tikveše i Jovana Rakidžića. Član je likovnih udruženja – SULUV i ULUS. Izlagao na 31 samostalnoj i 99 kolektivnih izložbi u zemljii i nostranstvu. Na 15. Bijenalu slovačkih likovnih umetnika u Srbiji dobio je Nagradu Karola Miloslava Lehotskog za samostalnu izložbu Šume i ravnice organizovanoj u Ženevi. Njegova dela se nalaze u galerijskim i privatnim zbirkama u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Italiji, Slovačkoj i Švajcarskoj. Zaposlen je u OŠ „Ljudovit Štur“ u Kisačui i u OŠ „Milica Stojadinović Srpkinja“ u Vrdniku. Živi i stvara u Kisaču.

 

Programi se organizuju poštujući sve propisane i predviđene mere zaštite zbog prisustva virusa Covid-19.

Obavezno je nošenje maski u svim zatvorenim i otvorenim prostorima prilikom organizacije programa, ograničen broj prisutne publike, propisana dezinfekcija i držanje fizičke distance. Unapred Vam se zahvaljujemo na poštovanju navedenih mera prilikom dolaska u Kulturni centar Zrenjanina.